Проведе Се Заседание На Междуведомствената Комисия По Реставрацията На Патриаршеския Храм-Паметник „Свети Александър Невски”

Проведе Се Заседание На Междуведомствената Комисия По Реставрацията На Патриаршеския Храм-Паметник „Свети Александър Невски”


       Проведе се първото заседание на Междуведомствената комисия по реставрацията на патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски”, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" на Светия Синод на Българската Православна църква. Заседанието на междуведомствената комисия се състоя в сградата на Софийската митрополия.

   Заседанието бе открито от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който благослови участниците и им пожела ползотворна работа, и бе председателствано от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил – председател на Висшия църковен съвет.

   Специалната Междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, бе създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ – Българска Патриаршия (Решение от 12.01.2016 г., Протокол № 2).

   В нея бяха поканени да влязат представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община, за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България. От страна на Министерството на културата в заседанието на комисията взе участие арх. Елена Врабчева, гл. eксперт в Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в МК.

   По време на това първо заседание членовете на комисията, излъчени от различните ведомства и представителите на Българската православна църква – членовете на Висшия църковен съвет, ръководството на катедралния храм и началникът на Отдел „Синодални имоти” и др., се обединиха около идеята, че каквито и да е проектантски и ремонтни действия трябва да бъдат задължително предшествани от обстойно обследване на храма с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му.

   Предстои следващо заседание на комисията на 21 април т.г., което ще излезе с конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.