Министър Вежди Рашидов И Зам.-Министър Доц. Д-Р Бони Петрунова Връчиха Традиционните Годишни Награди На Изявени Творци По Случай Деня На Българската Просвета И Култура И На Славянската Писменост

Министър Вежди Рашидов И Зам.-Министър Доц. Д-Р Бони Петрунова Връчиха Традиционните Годишни Награди На Изявени Творци По Случай Деня На Българската Просвета И Култура И На Славянската Писменост


     На тържествена церемония днес на „Сцена 17” в Министерство на културата бяха връчени годишните награди по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

     На официалната церемония в сряда с участието на министър Вежди Рашидов и зам.-министър доц. д-р Бони Петрунова с престижните отличия на Министерството на културата бяха наградени творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

            В началото на церемонията министър Вежди Рашидов поздрави всички присъстващи, като им пожела да бъдат много здрави. „В културата няма столица и провинция, талантът винаги получава признание. Тези награди са нашето искрено признание към Вас, хората на изкуството, които аз много обичам. Благодаря Ви, че Ви има”, сподели министър Рашидов и си пожела страната ни да продължава да се обединява около успехите на младите ни таланти. "За мен 24 май може би трябва да е истинският национален празник на България, защото ни обединява", каза на тържеството министър Рашидов. "Това е уникален празник, защото е празник на нашия език, на който общуваме, на който се разбираме - независимо от етнос и религия. Най-хубавото е, че е духовен, чист празник, и в неговото навечерие изразяваме почит и благодарност към хората, които създават духовните ценности. Дано все повече да се увеличават кадърните хора, защото те са бъдещето", пожела в словото си на церемонията Вежди Рашидов.

      Зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова поздрави специално работещите в сферата на музейното дело с професионалния им празник 18 май, като подчерта, че музей не се създава лесно – той е плод на усилията на много и различни експерти и специалисти – от археолозите и реставраторите, до уредниците и целия обслужващ персонал. Доц. д-р Петрунова подчерта, че техният труд е високо ценен и Министерството на културата ще продължава да подкрепя усилията на всички тези професионалисти, защото благодарение на тях се съхранява нашата памет и изкуство. Зам.-министър Петрунова изтъкна още, че трудът на всеки един от наградените е еднакво важен за българската култура, защото това са хората, които работят тихомълком за опазването на нашето наследство.

 

      Писателят Георги Данаилов посвети наградата си “Златен век” - огърлие, на своя голям приятел и голям български поет Борис Христов. С най-високата степен на наградата на МК - "Златен век" - огърлие, бяха удостоени още четирима видни дейци на изкуството и културата. Поетът Иван Цанев вместо реч каза най-краткото си стихотворение - "Водопад". Режисьорът Кирякос Аргиропулос, директор на Столичния куклен театър /СКТ/, посвети наградата си на всички наши дейци на кукленото изкуство през годините, сред които той се чувства "капка в морето".

    Композиторът Митко Щерев припомни, че в родния си Ямбол е преживял смяната на газената лампа с електрическата крушка, бил е осем години в дом за сираци, а сега сутрин сърфира в интернет с айпада си. Музикантът благодари на всички, с чиято подкрепа е стигнал до тази висока награда, и отбеляза, че най-ценното му отличие е от Съюза на филмовите дейци за стогодишнината на българското кино - Филмов композитор на столетието. Щерев подари на Вежди Рашидов нов диск с една от любимите песни на министъра - "Молитва за дъжд".

    Културата, здравеопазването и образованието бяха приоритет в работата ми, докато бях главен архитект на София, каза петият носител на "Златен век" - огърлие, арх. Петър Диков. Той съобщи, че по европейски проекти ще бъдат обновени СКТ и Театър "София". Министър Рашидов му благодари специално за подкрепата за археологическите проекти на Министерство на културата, ремонта на театри, училища по изкуствата и сгради - паметници на културата.

     Наградата е за целия екип, с който работим от години, каза директорът на "София филм фест" Стефан Китанов. Той получи "Златен век" - звезда, и отбеляза, че носители на престижното отличие са и видни гости на фестивала като Тед Кочев и Никита Михалков.

   Между осемте отличени със "Златен век" - звезда, са още театроведът проф. Камелия Николова, илюзионистът Христо Каранджулов-Ирко, диригентът Теодора Павлович.

   Сред 20-те лауреати на "Златен век" - печат на Симеон Велики, са пианистът Атанас Куртев, композиторът Михаил Пеков, актрисата Лина Ковачева, читалищни, музейни и библиотечни дейци, хореографи, археолози.

   За високите си постижения с грамота бяха отличени 10 млади хора на изкуството и културата, между които актрисата Алиса Атанасова, режисьорът Крис Шарков, пианистката Лили Богданова, цирковата актриса Кристина Костова, реставраторът Александър Вътов.

   Оперният певец Атанас Младенов благодари за наградата и призова младите хора да си купуват повече билети за опера, тъй като, по думите му, това е най-добрият начин да бъде подкрепено живото музикално изкуство.

   В края на церемонията всички станаха на крака, за да изслушат заедно химна на българската просвета, посветен на светите братя равноапостоли Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”.

 
 

 

Ето и пълен списък с имената на отличените:


 

I.                        „Златен век” – огърлие, грамота

1.    Кирякос Аргиропулос – режисьор

2.    арх. Петър Диков

3.    Митко Щерев – композитор

4.    Иван Цанев – поет

5.    Георги Данаилов – писател

II.                        „Златен век” – звезда, грамота

1.    Христина Ангелова – специалист по подводна археология

2.    Стефан Китанов – киновед, фестивален мениджър и продуцент

3.    проф. Валентин Плетньов – археолог

4.    проф. Камелия Николова – театровед

5.    Христо Каранджулов (Ирко) – илюзионист

6.    проф. Теодора Павлович -  диригент

7.    Надя Тончева – преподавател в НУМСИ „Христина Морфова” – Ст. Загора

8.    Димитринка Иванова – преподавател в НУФИ Котел

III.                        Златен век” -  печат на Симеон Велики, грамота

1.    Камелия Чекърлиева – галерист

2.    проф. Михаил Пеков – композитор

3.    Христо Ганов – писател

4.    проф. Атанас Куртев – пианист

5.    Лина Ковачева – актриса

6.    Мариана Маринова – музеолог

7.    Йордан Алексиев – археолог

8.    Александър Минчев – археолог

9.    Татяна Цанкова – етнограф

10. Нестор Несторов – хореограф

11. Тотка Полякова – читалищен деятел

12. Александър Милушев – читалищен деятел

13. Мариана Йосифова – хореограф

14. Васил Василев – ръководител на духов оркестър в Свиленград

15. Иван Димитров – директор на библиотеката в Кърджали

16. Николина Съзлайкова – преподавател в НУКК – Горна баня

17. Силвия Петрова – преподавател в НУИ  - Плевен

18. Ели Станчева – преподавател в НХГ - Пловдив

19. Велико Тодоров – преподавател в НГПИД – Казанлък

20. Франческо Меннуни – преподавател в НУКК – Горна баня

IV.                        С грамота

1.    Алиса Атанасова – актриса

2.    Крис Шарков – режисьор

3.    Лили Богданова – пианистка

4.    Атанас Младенов -  оперен певец

5.    Кристина Костова – циркова актриса

6.    Александър Вътов – реставратор

7.    Огнян Тодоров – директор на Природонаучния музей в Пловдив

8.    Добрин Атанасов – художник

9.    Детелина Палазова – секретар на НЧ „ Добри Войников 1856” – Шумен

10. Десислава Иванова – директор на РБ  „Михалаки Георгиев” - Видин

 

 Снимки от събитието можете да видите тук.



Водещи новини

Времето