Обновената Къща Музей „Пейо Яворов“ Посреща Европейската Нощ На Музеите И С Ново Ефектно Външно Осветление

Обновената Къща Музей „Пейо Яворов“ Посреща Европейската Нощ На Музеите И С Ново Ефектно Външно Осветление


 В навечерието на Европейската нощ на музеите – 21 май, обновената Къща музей „Пейо Яворов“ на ул. „Г. С. Раковски” № 136 вече е и с ново ефектно външно осветление, с което всяка вечер радва жителите и многобройните гости на столицата ни.   

        Изцяло обновено вече е и дворното пространство пред музея на поета, край емблематичната сграда вече има и нова красива ограда.

        От Националния ни литературен музей напомниха, че в Европейската нощ на музеите – на 21 май, в 19:30 ч. официално ще бъде открита обновената фасада на къща музей „Пейо Яворов“ с участието на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В двора на музея в съботната вечер ще бъде показана и изложбата „Път, на който не съзирам края…“, а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на големия български поет Пейо Яворов.

      В Къща музей „Иван Вазов“ в София от 18:30 часа на 21 май ще звучат изпълнения на Вазови стихотворения и ще бъде продължена успешната инициатива с ученици уредници. В 19:00 ч. на 21 май осемгодишната Биляна – най-малката участничка в Ателието за художествено слово „Обичам те, българска реч”, ще рецитира стихове на народния поет. На всеки кръгъл час ще има изпълнение на Вазово стихотворение от ученици в Ателието. Точно в полунощ актьорът Янко Лозанов ще изпълни и прочутата поема „Опълченците на Шипка“.

Къща музей „Н. Вапцаров“ започва своята програма в 20:00 ч. на 21 май с прожекция на филма на режисьорката Мая Вапцарова „Събуждане на слънцето“. Преди прожекцията пред барелефа на поета на ул. "Ангел Кънчев" № 37 в София ще има програма на поети с китара под мотото "Бардовете  – за Вапцаров", която ще продължи и след филма. Ще участват  Иван Ненков, Славимир Генчев, Димитър Христов, Виктор Макаров, Румен Спасов и др. В ролята на уредници в Нощта на музеите ще се включат ученици и преподаватели от Професионална гимназия по електромеханотехника "Никола Вапцаров" в София.

В къща музей „Димитър Димов“ от 18:30 ч.  ще започне тематична вечер „Романът „Тютюн“ – герои и прототипи“. Посетителите ще могат да разгледат и уникални рисунки на прототипите на героите на романа – Борис Морев, Ирина, тютюнотърговците и др.

Поети журналисти от Поетично ателие "Владимир Башев" ще представят в Нощта на музеите от 19:30  до 21:30 ч. свои стихове на пазара „Ситняково“ - в „Илковото кафене”. Съвсем наблизо е домът на поета, който днес е литературен кабинет за творци от различни поколения. Към поетите журналисти ще се присъединят и млади творци – студенти от Софийския университет. Сред участниците в поетичното четене ще са Спасиана Кирилова, Асен Сираков, Иглика Горанова, Любен Лачански, Татяна Явашева, Венцислав Паскалев, Боряна Желева, Татяна Атанасова, Николай Генов, Златина Тодорова, Красимира Санкийска и др. От  21:30 ч. четенията продължават в Литературен кабинет „В. Башев“. Поетите ще представят стиховете си под акомпанимент на флейта в изпълнение на младия музикант Теодор Ташев, а китаристи ще вдигнат градуса на поетичната вечер.

За пръв път в Нощта на музеите отваря врати за посетители мемориалният кабинет на Стилиян Чилингиров.

Чилингиров е  последният председател на СБП до 1944 г., чието творчество е било инкриминирано през периода на тоталитаризма. Посетителите ще могат да видят от 18:30 ч. възстановка на работния му кабинет, както и негови лични вещи и оригинални ръкописи.

От 18:30 ч. в Европейската нощ на музеите ще бъдат отворени за посетители и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” и мемориалният кабинет на Иван Богданов в София.

В къща музей „Емилиян Станев” във Велико Търново от 18:30 ч.  ще бъдат прожектирани филми по творби на Емилиян Станев.

От 18:00 ч. на 21 май в къща музей „Елин Пелин” в с. Байлово посетителите ще могат да видят любимия на поколения филм „Гераците”, допълват от Националния литературен музей .

 



Водещи новини

Времето