Министерството на здравеопазванеto подготвя националната система за надзор на заразните болести да отговаря на изискванията на европейския съюз

Министерството на здравеопазванеto подготвя националната система за надзор на заразните болести да отговаря на изискванията на европейския съюз

Готовността на страната да бъде външна граница на Европейския съюз и свързаното с това предизвикателство към действащата национална система за надзор на заразните болести, както и новите изисквания за осъществяване на граничен здравен контрол са част от ангажиментите на България при пълноправното й членство в ЕС от 1 януари 2007 г. Министерството на здравеопазването предприема редица действия за тяхното изпълнение.

Като елемент от политиката за подобряване на детското здравеопазване и за доближаването на страната ни до стандартите и практиката на страните-членки на Европейския съюз, Министерството на здравеопазването внася промени в Имунизационния календар на страната. От 2007 г. досега използваната жива полиомиелитна ваксина се заменя с убитата (инактивирана) полиомиелитна ваксина, съобщи на пресконференция днес, 4 октомври, д-р Ангел Кунчев, началник на отдел ”Надзор на заразните болести” в МЗ. Промяната е утвърдена от министъра на здравеопазването и доставките на ваксини за нуждите през 2007 г. ще бъдат по нея. Това ще изравни страната ни с имунизационните календари на европейските страни. Новата ваксина е от 5 до 6 пъти по-скъп, но е водеща в световната практика и при нея на практика няма странични ефекти, обясни д-р Кунчев

Поетапното модернизиране на Имунизационния календар чрез въвеждането на нови високоефективни ваксини и доближаването му до най-добрите европейския практики е залегнало като основна краткосрочна задача в Плана за действие към Националната здравна стратегия. В изпълнение на тази политика през следващите години МЗ ще въведе комбинираните ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хепатит Б, които са също европейска практика. Освен това все повече се въвеждат еднократните флакони поотделно за всяко дете, разширява се използването на ваксините с предварително напълнени спринцовки, които са най-модерната форма, изключваща възможността за замърсяване и са безопасни за детето.

Съвместно с Европейския офис на Световната здравна организация от година и половина се изпълнява проект за укрепване на информационната система за имунизациите в България. По него до 2008 г. ще се създаде единна информационна система на имунизациите в страната. Тя ще обедини информацията от НЗОК (общопрактикуващите лекари, които извършват имунизациите на децата) и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве. Целта е да се съкрати огромната документация и да се създаде бърза достъпност до информация за имунизационния статус на всеки гражданин. Тази система в момента действа пилотно в Стара Загора, а през следващата седмица ще бъде въведена и в Благоевград, съобщи д-р Кунчев. През 2007 г. тази информационна система ще обхване 10 области на страната, а цялостно ще бъде изградена през 2008 г. и отчитането на имунизациите ще става само по електронен път.

Въвеждането на новите изисквания за граничен здравен контрол са също част от изпълнението на ангажиментите ни в процеса на присъединява на страната ни към ЕС. Проект на Наредба за граничния здравен контрол предстои да обсъди на заседанието си в четвъртък, 5 октомври, Министерският съвет. С нея у нас се въвеждат новите международни здравни правила, които бяха приети през май от Световната здравна асамблея и които влизат в сила от юни 2007 г., когато всички страни трябва да приведат своите системи в съответствие с всички изисквания, уточни д-р Кунчев.

Сред основните цели на наредбата са максимална защита на страната и спазване на всички човешки права. Целта е да се гарантира максимална сигурност срещу разпространеното на болести с международно здравно значение от една държава в друга при минимални ограничения в движението на хора и стоки, като се избягва прилагането на ненужни ограничителни мерки. На практика никой не може да отрече правото на една страна да откаже достъп на човек, за който има данни, че е болен или съмнения, че е заразен, и той не пожелае изследвания, хоспитализация и лечение, уточни д-р Кунчев.

След появата на ТОРС и птичия грип стана ясно, че международната общност трябва да регулира процесите, свързани с контрола и преноса на заразни заболявания, обясни д-р Кунчев. Основната промяна, която се прави с новата наредба, е въвеждане на алгоритъм на оценка, при който, независимо какво е заболяването, се преценява дали то е опасно за общественото здраве в международен мащаб. Ако се прецени, че представлява опасност, съответната страна в 48-часов срок трябва да съобщи за него на Световната здравна организация.

В алгоритъма са записани 4 заболявания, при които задължително ще се докладва – ако на територията на България влезе болен от вариола, полиомиелит, предизвикан от див вирус, ТОРС или грип, предизвикан от нов субтип.

Обекти на контрол и здравна оценка по наредбата са лица, багажи, товари, контейнери, транспортни средства, стоки и пощенски пратки, влизащи на територията на България или заминаващи от нея. Съгласно наредбата министърът на здравеопазването определя т.н. входни пунктове, в които се изгражда пълният капацитет за медицински граничен пункт. Предвижда се такъв контрол да бъде осъществяван на летище София и пристанищата Варна и Бургас. В другите пунктове, най-вече сухоземните, този контрол ще продължи да се осъществява на функционален принцип от съответните регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. Създадени са условия в случай на нужда най-натоварените пунктове, каквито са Капитан Андреево, Кулата, Калотина, да бъдат разгръщани екипи в рамките на 24 часа с пълното оборудване, което е необходимо за осъществяване на този контрол.

Водещи новини

Времето