Министерството на здравеопазването ще представи вижданията си за регионална здравна политика пред местните власти

Министерството на здравеопазването ще представи вижданията си за регионална здравна политика пред местните власти

Министерството на здравеопазването ще представи позицията си за провеждането на регионална здравна политика и изработването на регионални здравни карти на Четвъртата годишна среща на местните власти, която се организира от Националното сдружение на общините в Република България и се проведе от 12 до 14 октомври във Варна.

„Реформата в здравеопазването и общините” е темата на срещата на представителите на местните власти с ръководството на МЗ в петък, 13 октомври. В рамките на този панел презентация на тема „Регионална здравна политика в контекста на европейските предизвикателства” ще изнесе заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

Д-р Матеев ще запознае участниците в срещата с вижданията на ръководството на МЗ за провеждане на нова регионална политика в областта на здравеопазването, за изработването на регионални здравни карти, за усвояване на средствата от структурните фондове на ЕС за развитие на здравната система. Ще бъдат представени и възможностите за развитие на публично-частното партньорство в областта на здравеопазването.

В последвалата дискусия ще бъдат обсъдени проблемите за оптимизиране на регионалната здравна инфраструктура с оглед реалните потребности на населението, участието на местните власти в тези процеси и в разработването на проекти за финансиране от ЕС, а така също и следващите съвместни мерки и действия на МЗ и органите на местното самоуправление за подобряване на достъпа на гражданите до качествено медицинско обслужване.

Времето