Заместник-Министърът На Културата Боил Банов Е Поканен Да Открие Първата Работна Среща На Международната Организация За Танц “China-Ceec`S Dance Culture Union 16+1” В Дом На Културата „Борис Христов” В Пловдив

Заместник-Министърът На Културата Боил Банов Е Поканен Да Открие Първата Работна Среща На Международната Организация За Танц “China-Ceec`S Dance Culture Union 16+1” В Дом На Културата „Борис Христов” В Пловдив


Заместник-министърът на културата Боил Банов е поканен да открие първата работна среща на новоучредената Международна организация за танц между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай – “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1”. Срещата ще се състои на 16 и 17 октомври в Пловдив. Съоснователи от българска страна са Международният фестивал за съвременен танц  и пърформанс “ONE DANCE WEEK” и Софийската опера и балет.

Поканени на първата работна среща са и кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, Гуо Лей,  президент на Пекинска танцова академия и Асен Асенов, директор на Фондация „ЕДНО” за култура и изкуства.  

Домакин на срещата, която ще се проведе на 16 и 17 октомври в Пловдив, е Фондация за култура и изкуства „ЕДНО” с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив.

Международната платформа между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай бе учредена през м. май тази година и ще има две седалища – Пловдив и Пекин. Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019 г., а след това на ротационен принцип седалището ще се премести в друга държава от Централна и Източна Европа. Под решението в Пловдив да се помещава европейският офис на Организацията са се подписали всички учредители от 17-те държави.

Целта на “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1” е обмен в областта на танца и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредители. За събитието на 16 октомври в Пловдив пристигат 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц.

На първата работна среща в Пловдив ще бъдат избрани Управителният съвет и съпрезидентът на Организацията за Европа. Очаква се да бъдат приети Стратегия  за развитието на “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1”, както и Планът за действие за следващата година.

Официалната част от събитието ще бъде открита за журналисти.