Днес От 18.00 Часа В Залите На Националната Галерия – «Двореца” Зам.-Министърът На Културата Доц. Д-Р Бони Петрунова Ще Присъства На Официалното Откриване На Изложбата, С Която Отбелязваме 200 Години От Рождението На Големия Български Художник Димитър Добрович

Днес От 18.00 Часа В Залите На Националната Галерия – «Двореца” Зам.-Министърът На Културата Доц. Д-Р Бони Петрунова Ще Присъства На Официалното Откриване На Изложбата, С Която Отбелязваме 200 Години От Рождението На Големия Български Художник Димитър Добрович


Днес от 18.00 часа в залите на Националната галерия – «Двореца” зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова ще присъства на официалното откриване на изложбата, с която отбелязваме 200 години от рождението на големия български художник Димитър Добрович. Събитието се осъществява под патронажа на Министерството на културата на Република България в партньорство с: Националната галерия в София, Художествена галерия - Сливен, Националната галерия в Атина, Ателие-колекция „Светлин Русев”, Институт за средиземноморски изследвания в Крит. Инициативата е на Център „Българо-европейски културни диалози” към Нов български университет, а зад изложбата стоят името и усилията на изкуствоведката доц. д-р Ружа Маринска, както и екип от реставратори и уредници от Националната ни галерия.

















Експозицията „Романтикът Димитър Добрович” е основно събитие в богатата програма по отбелязването на значимата годишнина. Предвидените събития под мотото „Никой не може да спре 2016 – годината на Димитър Добрович“ са с национално и международно значение, дискутиращи въпроси в областта на българо-европейската култура и наследство. Проектът има амбицията за първи път да покаже на българската публика неизвестни произведения на художника от чужбина, както и да го разгледа на по-широк европейски фон.

 

Димитър Добрович е първият български художник с академично образование. Представянето му дава възможност да се изследва началото на светското българско изкуство и да се види то в балкански и европейски контекст, да се осмисли като част от художествения процес в Европа през втората половина на XIX век. Животът и творчеството на Добрович имат отношение към три национални култури – гръцката, където той получава художественото си образование, италианската, където продължава образованието си и където минава почти целият му път на художник, и българската, където се завръща във вече освободеното си Отечество и показва създадените през годините творби, щедро дарявайки част от тях на държавата и на родния си град Сливен.

 

Националното честване на Димитър Добрович включва редица от събития, най-значимите от които са: изложбата „Романтикът Димитър Добрович”, която ще бъде представена в Националната галерия – „Двореца”, София (21 октомври - 11 декември 2016); едноименното луксозно двуезично издание с най-новите изследвания за художника, направени в България, Италия и Гърция; Международната конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество" (16–18 ноември 2016), докладите от която ще бъдат публикувани в двуезичен сборник; документалният филм на Теодор Караколев „Пътят на Добрович”, заснет в България, Гърция, Италия.

 

Специално ще бъдат издадени и валидирани две юбилейни марки с винетки и печат, посветени на Димитър Добрович – една съвместна инициатива на Нов български университет и Министерството на транспорта и съобщенията.

 

Изложбата „Романтикът Димитър Добрович” ще може да се види до 11 декември 2016 г. в залите на Националната галерия – «Двореца”.