Министър Вежди Рашидов Се Срещна С Президента На Китайската Корпорация „Поли Груп”, Която Извършва Различни Дейности В Подкрепа На Киното И Театъра, На Културните И Творчески Индустрии

Министър Вежди Рашидов Се Срещна С Президента На Китайската Корпорация „Поли Груп”, Която Извършва Различни Дейности В Подкрепа На Киното И Театъра, На Културните И Творчески Индустрии


Днес - 20 октомври 2016 г., се проведе среща между Вежди Рашидов, министър на културата на Р. България и г-н Ху Нианша, президент на китайската корпорация „Поли груп”.

 

Г-н Нианша представи накратко дейността на корпорацията „Поли груп”. Тя е една от най-големите публични организации в Китайската народна република на директно подчинение на правителството на страната. Нейната дейност се разгръща в пет обществени сектора, единият от които е този на културата. От създаването си през 2000 г. корпорацията „Поли груп” извършва различни дейности в подкрепа на киното, на театъра, на културните и творчески индустрии, на разширяване на пазара на изкуствата и т.н. През 2004 г. корпорацията „Поли груп” е обявена от Министерството на културата на Китай за организация-модел на управление на културните индустрии. В периода след 2008 г. корпорацията е и неизменно в годишната листа на Toп 30 на най-добрите културни предприятия на Китай.

По време на срещата г-н Нианша изрази възхищението си от богатото културно наследство на страната ни, както и от съвременното ни изкуство. Той подчерта, че за китайската публика нашата култура и изкуство ще бъдат изключително интересни и изрази надежда, че съвместно с нашето Министерство на културата ще бъдат организирани различни интересни изложби, обмен на сценични изкуства и т.н. В хода на разговора г-н Нианша сподели, че корпорацията „Поли груп” е готова да включи произведения на съвременни български творци в организираните от аукционната къща на организацията търгове на произведения на изкуството.

Министър Вежди Рашидов благодари на г-н Нианша и придружаващите го лица за интереса към България. Той направи  кратък преглед и на потенциалните възможности за бъдещо сътрудничество между нашата страна и корпорацията „Поли груп”. Вежди Рашидов разказа на президента на китайската корпорация „Поли груп” г-н Нианша и за някои от най-забележителните и успешни изяви на българската култура в последните години, като акцентира на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България“ в музея „Лувър” и на съпътстващите я прояви в Париж; на гостуванията на Софийска опера и балет с тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер в гр. Фюсен, Германия, Лондонски фестивал на българската култура, на Дните на българското кино в Рим, Прага и др.

Вежди Рашидов отбеляза със задоволство и изключително доброто сътрудничество между Република България и Китайската народна република. Същевременно министър Рашидов отбеляза, че има още много възможности за разширяването му, в това число - и в сферата на културата. В тази връзка той сподели и своята идея за подписване на Меморандум между двете страни за създаване на кинематографически копродукции. Вежди Рашидов изрази и своята надежда, че с изграждането на Културен център на КНР в София ще се създадат условия за задълбочаване и активизиране на сътрудничеството между приятелските ни страни.

В края на срещата бе постигната договореност за началото на съвместно проучване на възможностите за обмен на различни културни прояви.