Министърът На Културата Вежди Рашидов Замина На Кратко Работно Посещение В Чешката Република

Министърът На Културата Вежди Рашидов Замина На Кратко Работно Посещение В Чешката Република


Министърът на културата Вежди Рашидов замина на кратко работно посещение в Чешката република. В рамките на визитата си на 3 ноември той ще проведе среща с министъра на културата на Чешката република г-н Даниел Херман.

На срещата двамата министри ще обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничеството и двустранния културен обмен между България и Чехия. Министър Рашидов ще връчи на колегата си проект на нова тригодишна Програма за сътрудничество между двете министерства на културата. Министър Рашидов ще запознае своя чешки колега и с проекта на работната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.

Специално внимание двамата министри ще отделят на решението за обявяване на 2018 г. за Европейска година на културното наследство и на предстоящите дейности за прилагане на това решение. Във фокус ще бъде поставена и темата за борба с нелегалния трафик на културни ценности. Министрите ще обсъдят и ролята на културното наследство за устойчиво постигане на целите в други секторни политики, както и мерките, които следва да се предприемат от държавите членки на Европейския съюз за създаването на качествено европейско културно съдържание за следващите поколения.

На 3 ноември вечерта министър Рашидов ще открие изложбата „Иван Мърквичка – българският чех. (1856-1938)”, която ще бъде експонирана в галерията на Българския културен институт в Прага.



Времето