Прощаваме Се С Един От Най-Изявените Български Инструменталисти И Педагози – Проф. Константин Ганев

Прощаваме Се С Един От Най-Изявените Български Инструменталисти И Педагози – Проф. Константин Ганев


  Днес се прощаваме с един от най-изявените български инструменталисти и музикални педагози – проф. Константин Ганев.

  Възпитаник на Московската консерватория и продължител на школата на Хенрих Нейгауз той се утвърди като едно от изявените имена на българската пианистична школа. Творческата активност, големи пианистични възможности и интерпретаторско проникновение са в основата на успеха на Константин Ганев на световния подиум.

  Заедно със съпругата си Джулия, още през 60-те години на 20-ти век, като първото клавирно дуо с интензивна концертна дейност, спомага за създаването на нов за българската класическа музика жанр – произведения за клавирно дуо.

  Той е автор на множество студии, статии, рецензии, част от които са публикувани в книгата му „По следите на музикалните впечатления”.

  Наред с творческата си кариера той изгражда забележителна педагогическа школа. Негови възпитаници са едни от най-големите български пианисти, които в различни краища по света концертират и продължават неговото дело. В своята педагогическа дейност у нас и в чужбина той успя да предаде на своите ученици  ерудиция и ярко изявен творчески професионализъм.

 

  Поклон пред паметта му!

 

  Поклонението ще се състои днес, 7-и ноември, от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.