Министърът На Културата Вежди Рашидов Изказва Съболезнованията Си По Повод Кончината На Бисер Киров

Министърът На Културата Вежди Рашидов Изказва Съболезнованията Си По Повод Кончината На Бисер Киров


Министърът на културата Вежди Рашидов изказва съболезнованията си по повод кончината на Бисер Киров. В съболезнованието на министър Рашидов се казва:

 
СКЪПО ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,

СКЪПИ БЛИЗКИ,

  
Скърбя дълбоко заедно с Вас от загубата на непрежалимия български артист, една от най-емблематичните и много обичани звезди на българската естрада, който написа и голяма част от нейната история - Бисер Киров.

Смъртта на достойните сред нас винаги е преждевременна. Трудно е да се говори в минало време за човека, чийто глас ще остане завинаги в Златния фонд на българската, руската и световната музика. Неговият характерен и вдъхновяващ тембър приковава вниманието на поколения почитатели на музикалното изкуство. Бисер Киров изпълва думата артист открай докрай. От най-ранна възраст доказва, че за неговия разностранен талант няма неусвоими дисциплини, независимо дали става дума за химико-технологични специалности, журналистика, цигулка, виола, китара, музикална режисура, продуцентство или чужди езици и дипломация. Професионалната му кариера на вокален изпълнител го свързва с оркестър „Балкантон“, а експериментаторските му търсения са подкрепени от други големи имена в българската и световната музика, като Морис Аладжем, Лили Иванова, Георги Минчев, Йорданка Христова, Карел Гот, Дийн Рийд, Дъсти Уест, Рой Орбисън, Ала Пугачова, Дон Уилямс, Йосиф Кобзон, София Ротару, Лев Лешченко...

Над 4500 концерта по цялото земно кълбо, световна популярност, над 300 авторски песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и други езици, над 700 песни в 9 компактдиска в България и Русия с общ тираж над 7 милиона екземпляра и неизменната каубойска шапка, под която се крие дяволитото пламъче на неопитомения младежки дух, впуснал се в приключението, наречено Музика. Носител на десетки награди и държавни отличия на България и на Руската федерация, лауреат на десетки престижни конкурси и фестивали у нас и по света, като „Златният Орфей”, „Златният лъв”, „Нюола фестивал“, Мелодия на годината, Бисер Киров остава за публиката, която го обича искрено, една от легендите на българската естрада, онзи „юноша бледен” от „събота срещу неделя”, за когото приятелите казват, че е засмяното момче, джентълменът, творецът, прекрасният певец, добрият човек и сърдечен другар Бисер.

За Бисер Киров музиката е езикът на ангелите и вярвам, че сред тях той ще продължава да говори на този най-универсален и красив от всички езици, който перфектно владее.

Духът ни коленичи пред таланта и силата на твореца, достойно написал незабравимата страница на живота си!

 

Дълбок поклон пред светлата му памет!

 

 


  Бисер Киров е роден на 4 септември 1942 г. в семейството на адвентистки свещеник, майка му е художничка. През 1961 г. завършва 22 училище в София с пълно отличие. През 1969 г. - Висшия химикотехнологически институт в София, а през 1988 г. - "музикална режисура" в курса на проф. Иоаким Шароев в Държавния институт за театрално изкуство - Москва. Като ученик свири на цигулка, след това на виола и китара. Пее рок-дуети с Георги Минчев, които продължават по време на съвместната им военна служба и като студенти.
   Живее в България, Русия и Германия, като постоянно пътува между трите държави.
   През 1967 г. започва професионалната му кариера на вокален изпълнител с оркестър "Балкантон". Наред с музикалните си изпълнения, Бисер Киров режисира и продуцира предавания по Българска национална телевизия, а между 1995 г. и 2002 г. е продуцент, режисьор и водещ по руските телевизионни канали РТР и ТВ Култура. Бил е почетен президент на ежегодния международен детски фестивал във Волгоград и Сочи. От 2006 до 2010 г. работи като съветник по културните въпроси в българското посолство в Москва, а от 2010 г. е посланик на добра воля в Русия.
   В кариерата си Бисер Киров е изнесъл над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка. Като композитор е автор на над 300 песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици. Има 15 големи плочи в България, Куба, ГДР, Полша, СССР, сингъли в Испания и САЩ, както и 9 компактдиска, издадени в България и Русия с общ тираж над 7 милиона екземпляра. Записал е повече от 700 песни. Четири сезона е солист във "Фридрихщадтпаласт" в Берлин.
   Носител на множество български и международни отличия. През март 1973 г. получава наградата "Златния лъв" от едноименния Международен фестивал в град Лайпциг, Германия. На 23 май 1985 г. е удостоен със званието "Заслужил артист" на Народна република България. Два пъти е лауреат на фестивала "Златният Орфей"- като изпълнител /1971 г. - първа награда за изпълнение/ и като композитор /1978 г. - голямата награда за песента му "Сонет" по текст на поета Димитър Методиев/. През 1986 г. печели специалната награда от IX международен фестивал на популярната музика в град Ковън, Ирландия.
   През 2009 г. е удостоен със званието "Заслужил артист на Руската федерация", а през 2012 г. и с грамота от президента Владимир Путин за изключителен принос в руско-българското културно сътрудничество. Носител на голямата награда за принос в българо-руските отношения "Золотая муза" /юни 2015/ за работата си като продуцент, режисьор и водещ на популярните детски програми "Златен ключ" и "Чудна приказка" по руските телевизионни канали РТР и ТВ "Култура".
   През 2015 г. Бисер Киров е включен в юбилейния десети том на руската енциклопедия "Хората на нашето хилядолетие", редом с 58 имена на големи личности, оказали влияние на милиони хора. Същата година той отказва да приеме наградата "Човек на годината" в Украйна заради невинните жертви там като израз на хуманен, а не политически жест. /Редакция "Справочна информация", БТА/.