Маестро Пламен Джуров Научи, Че Е Удостоен С Най-Високото И Престижно Отличие На Министерството На Културата – Наградата „Златен Век” С Огърлие, По Време На Поредното Голямо И Много Успешно Турне На Камерния Ансамбъл "Софийски Солисти" В Япония

Маестро Пламен Джуров Научи, Че Е Удостоен С Най-Високото И Престижно Отличие На Министерството На Културата – Наградата „Златен Век” С Огърлие, По Време На Поредното Голямо И Много Успешно Турне На Камерния Ансамбъл "Софийски Солисти" В Япония


          Известният български композитор и диригент проф. Пламен Джуров бе  удостоен само преди броени дни с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век” с огърлие. Тя му се присъжда за неговите изключителни заслуги за развитието и популяризирането на българската култура.

          Маестро Пламен Джуров обаче не успя да присъства на официалната церемония в Огледалната зала на Национална галерия - „Двореца”, която се проведе по традиция в Месеца на народните будители – ноември, и на която именити наши творци и артисти бяха наградени с най-високите отличия на Министерството на културата. Причината е, че проф. Джуров бе на изключително успешно турне в Япония с  камерен ансамбъл  „Софийски солисти", в което участва и младата цигуларка Лия Петрова.

В интервю за БНР проф. Пламен Джуров разказа за впечатленията си от току-що завършилото турне на „Софийски солисти" в Страната на изгряващото слънце, което премина при невероятен успех, като същевременно сподели за слушателите на националното радио своите мисли и за наградите, както и за популяризирането на българската музика по света. Маестрото научил новината, че е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата по време на поредната голяма концертна обиколка на камерния ансамбъл "Софийски солисти" през цялата територия на Япония, затова и не е могъл да присъства на награждаването. Наградата "Златен век" му се присъжда за огромния му принос в разпространяването на българската музика, припомня БНР.

„Това наистина е жизненоважен въпрос, защото аз познавам българските композитори, българските инструменталисти, и зная, че тя много повече може и трябва да се слуша и ще бъде уважена, призната, вероятно и разпространявана не само от българи. Така че това действа добре пред колеги и меломани, които смятат, че тук не се ражда нищо, а това не е вярно. Просто не познават репертоара, включително говоря и за студентите музиканти, които нямат възможност да опознаят произведения, които наистина са шедьоври, сложени в панорамата на европейската съвременна музика”, сподели в интервюто си за БНР уважаваният диригент и педагог проф. Пламен Джуров.

На 5 декември 2016 г., скоро след завръщането си от Япония, проф. Пламен Джуров дирижира Академичния симфоничен оркестър в тържествен концерт, с който беше отбелязана 95-годишнината от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където той преподава дирижиране. В програмата преобладаваха българските произведения, а солисти бяха студенти от Инструменталния и Вокалния факултет, отбелязват от БНР.

 

Проф. Пламен Джуров е завършил Музикалната академия в София с три специалности: пиано – при проф. Мара Балсамова; дирижиране – при проф. Константин Илиев и композиция – при проф. Марин Големинов. Още като студент става лауреат на националния конкурс «Св. Обретенов» и председател на Кабинета на младия композитор при СБК. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. В този период той осъществява поредица премиери на български и чужди композитори (Канчели, Плакидис, Чайковски, Шахиди) и работи с голяма част от известните български изпълнители и прочути днес чужди – Ал. Князев, С. Шаш и др. От този период започва да изнася музикално-образователни концерти пред млади слушатели – ученици и студенти. Част от тази просветителска дейност с различни състави се излъчва от Националната телевизия в 24 серии – “Музика, време, личности”. Същевременно гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония.

От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”. Всяка година организира десетки концерти на ансамбъла в София и страната, открива и разработва нови акустични пространства за публични концерти. Всеки концерт се записва и излъчва от БНР, а част от концертите са излъчвани от БНТ и в чужбина. В близката история на състава има няколко директни излъчвания за цяла Европа по линия на Европейския съюз за радиоразпръскване. Заедно със “Софийски солисти” е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и неговото изискано поднасяне. Името на ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.

Проф. Пламен Джуров е носител на редица награди за композиция и дирижиране. Сред многобройните му радио- и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори. Известни звукозаписващи фирми са издали интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, други над 20 компактдиска под диригентството на проф. Джуров. На него се дължат и поредица премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования. От 2009 г. проф. Пламен Джуров, със съдействието на Столичната община, е един от активните организатори на Международния конкурс по композиция «София» за който са написани над 140 нови произведения.

В работата си като композитор той е насочен предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения като Sonata for Piano (1975 г.); Elegy for Orchestra (1980 г.); Toccata for Orchestra (1982 г.); Fantasia for Orchestra (1985 г.); Four Ballads, Cadenza for saxophone and Violine (1994 г) са изпълнявани и записвани в редица държави.

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров” в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове на света. Проф. Пламен Джуров е почетен гражданин на София.

 

Снимка: http://www.oki-krasnoselo.com/bg/sofiiski-solisti/galeria-shkola



Водещи новини

Времето