Световноизвестният Корейски Художник Ик-Джунг Канг: Децата Са Най-Чистите Създания, Да Се Учим От Тях

Световноизвестният Корейски Художник Ик-Джунг Канг: Децата Са Най-Чистите Създания, Да Се Учим От Тях


Вчера вечерта в препълнените зали на Национална галерия – „Двореца” се откри изложбата „Лунни делви” на световноизвестния корейски артист Ик-Джунг Канг. Гости на експозицията бяха дипломати, артисти, куратори, изкуствоведи. В откриването взеха участие директорът на Националната галерия Слава Иванова, посланикът на Република Корея у нас Н. Пр. Шин Бунам и министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов.     







Корейският художник Ик-Джунг Канг изгражда света чрез инсталации с детски рисунки. Притежаваните от него творби на деца вече са над 1 милион, а докато е в България, ще се опита да събере мечтите в общо пано и на българските млади творци. За вдъхновението си от децата Ик-Джунг Канг разказа, че всичко е започнало през 1984 г., когато от Сеул се е преместил да живее в Ню Йорк. „През повечето време работех и учех и нямах време да творя, затова реших, че ще рисувам на малки три инчови пана, докато пътувам в метрото. Така за една година създадох около 1000 рисунки, за две - 2000, и т. н., докато в един момент ми стана безинтересно”, посочи художникът. „Тогава моят интерес се фокусира да виждам света отвън. Започнах да събирам рисунки на деца, за да разбера как те виждат света, да търся връзките между мен и тях, между поколенията”, разказа кореецът. Затова и една от задачите, които е дал на децата в България, е да нарисуват своята мечта, а идеята му е да изработи голямо пано, което да дари на детска болница или друга институция. Ик-Джунг Канг сподели, че за него животът наподобява пътешествие с влак. По време на това пътешествие човек среща непознати от цял свят, с които обменя опит, идеи и може би дори намира нови приятелства. „Ето, че моето пътешествие днес ме доведе на гара „София”, радвам се, че се запознах с толкова много прекрасни деца, с толкова много таланти”, възкликна световноизвестният художник, който от години живее в Ню Йорк.

Най-голямата мечта на артиста е да изгради мост, свързващ Северна и Южна Корея, покрит с рисунки на деца, символизиращ единство. На същата тема е една от най-новите му творби – „Плаващи мечти” /Лондон, 2016 г./, поставена в река Темза. Тя насочва вниманието към болката на разселените хора и общности от засегнати от война райони по света.

Министърът на културата Рашко Младенов припомни, че г-н Канг не е напълно непознат за българската публика. Ценителите още помнят инсталацията „Плаващи часове”, представена в Националната ни галерия за чуждестранно изкуство през 2010 г. Тогава празнувахме 20 години от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и България. „Днес, преплували още много часове, имаме нов повод за празник и възможност да се докоснем до съвременното изкуство на Република Корея и неговите нравствени и естетически търсения. Дълбоко съм убеден, че тази изложба е поредно доказателство за благородната посланическа мисия на културата, предопределена да сближава, да пробужда доброто и любовта в човешката душа, да предизвиква емпатия”, подчерта министър Младенов. Той отправи специални благодарности на Посолството на Република Корея и на всички институции, допринесли за осъществяването на настоящата експозиция, която обогатява културния календар на страната ни.

„Освен световноизвестен художник и майстор на инсталации, Ик-Джунг Канг е посланик на добрите каузи, особено чувствителен към съдбата на децата и правото им на мечти и по-добър живот. Тази кауза е много близка и до мен и моето семейство. Вярвам, че и днешната прекрасна изложба ще допринесе за малко повече разбирателство и доброта в съвременния ни тревожен свят”, подчерта министър Младенов.

Изложбата „Лунни делви” представя 13 творби, изпълнени в смесена техника върху дърво. Лунните делви са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от края на 17-и и 18-и век. Всяка е съставена от две половини и майсторството на грънчаря се е състояло в това да съедини двете половини. Именно съединението е и темата, която вълнува Ик-Джунг Канг.

Световноизвестният корейски артист Ик-Джунг Канг, който живее от дълги години в Ню Йорк, показва у нас 13 свои творби, изпълнени в смесена техника върху дърво. На всяко произведение са изобразени лунни делви – това е и името на експозицията. Лунните делви са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от най-късния период на корейската династия Чосон (края на ХVІІ и ХVІІІ в.). Традиционната лунна делва има проста, изчистена форма и е с тъмно бял цвят. Името идва от нейния облик, напомнящ пълна луна. Грънчарят първо е трябвало да направи долната половина отделно от горната половина, след което е свързвал двете полусфери с ръка. В тази изложбата творецът утвърждава идеята за лунната делва като метафора на единство, на цялостност чрез свързване на две различни части, като двете Кореи.

За своите инсталации художникът често използва детски рисунки. По собствените му думи, когато е бил дете, той често слушал истории от по-възрастните в семейството за живота в Корея, когато е била една държава - преди да бъде разделена от Корейската война (1950-53). Тези спомени го вдъхновяват да мисли за изграждането на истински мост, свързващ Южна и Северна Корея, покрит с рисунки на деца и от двете Кореи, символизиращ единството между двете страни. Въпреки че този мост все още предстои да бъде изграден, идеята го вдъхновява за първата му инсталация на детското творчество: „100 000 мечти“ (1999 г.). Това е еднокилометров винилов тунел, в който са изложени всички рисунки на децата. Въпреки че не участват севернокорейски деца, както е било планирано, посланието на проекта става популярно по цял свят.

През 2001 г. Канг завършва проекта „Удивен свят“ (Amazed World), възложен му от Република Корея (Южна Корея), съвместно с UNICEF. Работите на приблизително 40 000 деца от 150 държави с различни култури, религии и интереси са изложени в гигантска инсталация-лабиринт, разположена във фоайе на сградата на ООН в Ню Йорк.

„Плаващи мечти“ (Лондон 2016 г.) е сред най-новите му творби, поставена в река Темза, в близост до моста „Милениум”. Тя насочва вниманието към болката на разселените хора и общности от засегнати от война райони по света, като в същото време играе ролята и на мемориал за милионите разселени и разделени по време на Корейската война (1950-53), както и на горчив символ на надеждата за обединение на Южна и Северна Корея.

Експозицията „Лунни делви” ще гостува на Национална галерия „Двореца” до 21 май 2017 г.

 

 



Водещи новини

Времето