Първо Издание На Празник На Българското Кино В Милано

Първо Издание На Празник На Българското Кино В Милано


След големия успех на десетото издание на Празник на българското кино в Рим, отбелязано през май тази година с редица кино и културни мероприятия, събитието за първи път ще се проведе и в Милано: от 26 до 28 септември в напълно обновените зали на Anteo Palazzo del Cinema прожекторите ще бъдат насочени към българската кинематография.

Събитието ще бъде открито в присъствието на режисьора Димитър Коцев – Шошо с прожекция на дългоочаквания му втори филм – „Маймуна“, който спечели наградата на публиката на София Филм Фест през 2016 г. Във филма участват – Юлиан Вергов, Ани Пападопулу,Радена Вълканова и младите Александра Костова и Радина Боршош.

Следва прожекция на „Правила“ – вторият късометражен филм на младия български режисьор Ясен Генадиев, който от години живее и работи в Милано. Филмът, с който на големия екран се завръща една от големите звезди на българското кино, Стефан Данаилов, е емоционален прочит на темата за самотата, приятелството и човешките отношения, 20 минути смирение пред живота, загубения му смисъл и неочакваното му преоткриване в чуждата усмивка.

Програмата продължава с някои от най-харесваните от италианската публика през последните 10 години български заглавия. В присъствието на актьора и певец Орлин Павлов на 27 септември ще бъде прожектирана комедията „Живи Легенди“: историята на млад банкер, който има всичко, за което може да мечтае, но след като претърпява инцидент, губи памет за всичко, случило се след 18-тата си годишнина.

В програмата на фестивала присъства още филмът на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. Базирана на истинска история, тази завладяваща драма разказва за сблъсъка между двама амбициозни адвокати (Romane Bohringer e Samuel Fröler) на процеса в Хага на Международният трибунал за войната в бивша Югославия. По време на процеса става ясно, че търсенето на истината и търсенето на справедливостта не винаги са едно и също нещо.Във филма заедно с европейските звезди Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович можем да видим Ованес Торосян, Красимир Доков и др.

Горещата тема за бежанците е представена по различен начин във филма на Стефан Командарев „Съдилището“. В ролите - Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян, Параскева Джукелова и специалното участие на Христо Мутафчиев.

      Ще бъде представен документалният филм на журналиста Евгения Атанасова – „Мост към Кристо“ – посветен на едно от най-интересните събития за 2016 година, а именно Плаващите мостове върху езерото Изео, произведение на българския скулптор и художник Христо Явашев (Кристо).

С наближаването на събитието Българският културен институт и разпространителите I Wonder Pictures организират представяне в редица италиански градове на най-новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – „Слава“, който беше определен за българската  номинация за „Оскар“. Превъплъщенията на главните актьори са пленителни и незабравими: Стефан Денолюбов в ролята на обикновен човек, смачкан от механизмите на една система, която унижава най-слабите; и невероятната Маргита Гошева в ролята на Юлия - цинична и невъзмутима шефка на ПР офиса на Министерство на транспорта, перфектно интегрирана в системата. На предпремиерните прожекции ще присъства Маргита Гошева, а за прожекцията в Милано и режисьорът Петър Вълчанов. В италианските киносалони филмът ще дебютира на 21 септември. Разпространите ли са Wonder Pictures и Unipol Biografilm Collection.

    Празникът на българското кино се организира от Българския културен институт в Рим със съдействието на Езиков и културен Център Qui Bulgaria, Laboratorio di Alta formazione OffCine, под патронажа на Генерално консулство на Република България в Милано и благодарение на подкрепата на Министерство на културата на България и Националния филмов център.

    Вход свободен до изчерпване на местата. Всички филми ще бъдат прожектирани с италиански субтитри.



Времето