Бки-Париж Представя Изложбата „Влез В Капана“

Бки-Париж Представя Изложбата „Влез В Капана“


На 26 септември в 18.30 часа в галерията на Българския културен институт в Париж се открива изложбата „Влез в Капана“. Събитието се организира в рамките на 16-тото издание на Седмицата на чуждестранните култури в Париж, организирана от Форума на чуждестранните културни институти в Париж, чийто член е БКИ-Париж. Седмицата се провежда с подкрепата на френското Министерство на културата и на Парижкото кметство. Официално събитието ще открие д-р Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

 Със серия от фотографии и аудио инсталации, посветени на артистичния пловдивски квартал Капана, Фондация „Пловдив 2019“ представя водещия и емблематичен проект на програмата „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ - „Капана - квартал на творческите индустрии“. Със съвместните усилия на община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“ интригуващата улична плетеница на Капана е трансформирана в пешеходни пространства. Новата визуална идентичност на „Капана“ интегрира идеята, че кварталът е място на развитие и промяна - пулсиращо, емоционално, провокативно.

Проектът е част от клъстера „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градската среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и предефинирането им за целите на културата. Той цели да развие потенциала на тази централна градска зона на Пловдив като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт.

 Кварталът „Капана” възниква като главна търговска част на град Пловдив. През 15 в. две тесни пазарни пространства, наречени „Малкият Капан“ и „Големият Капан“ дават името на целия квартал. Изграден в подножието на три хълма, районът става важен елемент от търговския, религиозния и административния център на град Пловдив, приютявайки непосредствено една до друга големи и значими сгради със забележителна архитектура. Периодът в края на 19 век и началото на 20 век е време на относителен застой и разруха за „Капана“. През юни 1906г. в квартала избухва голям пожар и изпепелява огромна част от него. След Първата световна война започва усилено ново изграждане на „Капана“. От 2013 г. до 2017 г. поетапно част от улиците на „Капана“ се трансформират в пешеходни, давайки възможност на проекта на Фондация „Пловдив 2019“ - „Капана - квартал на творческите индустрии“ да се развива дългосрочно и да добавя стойност към историята на мястото.