Зам.-Министър Амелия Гешева В Силистра: Културно-Историческото Наследство Е Ресурс, Който Трябва Да Бъде Използван За Развитието На Общините, Регионите И Държавата

Зам.-Министър Амелия Гешева В Силистра: Културно-Историческото Наследство Е Ресурс, Който Трябва Да Бъде Използван За Развитието На Общините, Регионите И Държавата


Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри днес  в Силистра ХІІІ Национална среща – семинар за добри практики на тема „Иновативни форми за опазването и представянето на културното наследство”. Форумът се провежда в рамките на Европейските дни на наследството (27-30 септември 2017), на които официален домакин тази година е Силистра. Организатори са дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, Община Силистра, Регионален исторически музей – Силистра и Художествена галерия – Силистра.

 




В приветственото си слово към участниците зам.-министърът на културата Амелия Гешева акцентира върху Председателството на Република България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и значението му за съхраняването и популяризирането на културното ни наследство. По повод отбелязвания днес Международен ден на туризма тя призова за доразвиване на сътрудничеството с културните институти. Откроено бе и значението на партньорството между общинските ръководства и културните институти за опазването, представянето и развитието на културното наследство. 











„Културно-историческото наследство е ресурс, който трябва да бъде използван за развитието на общините, регионите и държавата”, заяви заместник-министър Гешева.

Според нея то може да допринесе за благосъстоянието и за популяризирането на България като една от най-добрите туристически дестинации. "При добро обединение на ресурсите и силите от страна на местната администрация, от страна на държавата и на сектора, както е заложено в Стратегията по туризъм и ще бъде заложено в Стратегията за култура, ще бъде даден още по-силен акцент на културно-историческото наследство", каза зам.-министърът на културата.

В изпратения до участниците в срещата поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов се подчертава, че перспективите и проблемите, които ще бъдат дискутирани на форума, "са изключително важни днес, когато сме изправени пред предизвикателството да се търсят иновативни форми за управление, опазване и популяризиране на богатството, завещано от предците ни".

Във фокуса на обсъжданията тази година са проблемите по идентификация и регистрация на движимите културни ценности в музейния фонд. Акцент в срещата-семинар са съвременните тенденции при представянето на културното наследство.

В 18.00 ч. на площад „Свобода” в крайдунавския град зам.-министър Амелия Гешева ще даде официалния старт  на  програмата от събития в страната,  подготвени от Министерството на културата.