Зам.-Министър Димитров Отправи Приветствие От Името На Министъра На Културата Боил Банов На Откриването На Фестивала „Чудесата На Индонезия”

Зам.-Министър Димитров Отправи Приветствие От Името На Министъра На Културата Боил Банов На Откриването На Фестивала „Чудесата На Индонезия”


          В Галерия „Квадрат 500” по време на дипломатически прием по повод 72-годишнината от обявяването на независимостта на Индонезия и 61 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индонезия бе официално открит фестивалът „Чудесата на Индонезия 2017". Той популяризира индонезийските изкуства и култура паралелно с европейския фестивал на изкуствата “Europalia”, чийто фокус тази година е именно тази страна.

 




           На откриването на фестивала зам.-министърът на културата Румен Димитров прочете приветствие от името на министър Боил Банов, в което бяха отправени най-искрени поздравления по повод откриването на две уникални изложби, представящи многото лица на индонезийската култура и изкуство, резултат от доброто сътрудничество между Националната галерия на Индонезия и Националната галерия в София.  Oт 7 октомври до 12 ноември т.г. в Галерия „Двореца” гостува експозицията „Живопис и скулптура от известни индонезийски автори от колекцията на Националната галерия на Индонезия”.  В „Квадрат 500” от 7 октомври до 26 ноември 2017 г. е наредена изложба на старинен и разнообразен ръчно изработен текстил (батик, икат, сонгкат, тенун), бижута и атрефакти.

 




         „С тези прекрасни експозиции отбелязваме и 61-та годишнина от установяването на двустранните отношения между Р. България и Р. Индонезия в областта на културата, които имат своите традиции през годините. Подписването на Меморандума за сътрудничество в областта на културата между Министерство на културата на Република България и Министерство на образованието и културата на Република Индонезия даде импулс в развитието на културните връзки между двете страни”, се казва в поздравлението, в което се отбелязва също, че Индонезия притежава не само богато културно наследство и традиционни изкуства, но и съвременен поглед към заобикалящия ни свят. Зам.-министър Димитров изрази и благодарност от свое име и от името на министър Банов към Н. Пр. г-жа Сри Астари Расжид, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в България, както и към Посолството на Индонезия в София, Националната галерия и към всички индонезийски и български институции, допринесли за осъществяването на този културен празник, в програмата на който имаше и модно дефиле с традиционен текстил и музикални изпълнения и традиционен танц на артисти от групата „Саман Гайо”.

 

 

 



Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето