Антон Радичев Ще Получи Най-Високото Отличие На Министерството На Културата

Антон Радичев Ще Получи Най-Високото Отличие На Министерството На Културата


   Големият български актьор Антон Радичев ще бъде отличен с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие.  Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Театърът ще отбележи събитието с постановката „Почивен ден“ от Камен Донев утре, 7 октомври, от 19:00 ч.

   Колегите на Антон Радичев казват за него, че името му е записано със златни букви в историята на българския театър и кино, а за таланта му границите са просто литературно понятие.

   Антон Радичев завършва ВИТИЗ при проф. Ф. Филипов през 1974 г. От същата година е в състава на Народния театър "Иван Вазов", където дебютната му роля е Протасов в "Деца на слънцето" от М. Горки. Сред ролите му в театъра са още: Любомир в "Големанов" от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в "Унижените и оскърбените" по Ф. М. Достоевски, Гурин в "Бяг" по М. Булгаков, Хаджията, Хаджи Смион, Каракалпаков, Варлаам Копринарката в "Хъшове", "Под игото", "Двубой" и "Чичовци" от Ив. Вазов, Дончо в "Зидари" от П. Ю. Тодоров, Петлето, Великов, Иван Гамаша в "Опит за летене", "Януари" и "Суматоха" от Й. Радичков, Амфореас в "Борци" от С. Карас, Кръстан във "Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев, Фигаро в "Сватбата на Фигаро" от П. Бомарше, Епиходов във "Вишнева градина" от А. П. Чехов, Наг в "Краят на играта" от С. Бекет, Шериф Томас в "Човекът, който прави дъжд" от Н. Р. Неш, Гастоне в "Призраци в Неапол" от Е. де Филипо, Венко в "Почивен ден" от К. Донев, Мъжът в "Рейс" от Ст. Стратиев, Пържени яйца в "Женитба" от Н. Гогол, Корбачо във "Волпоне" от Б. Джонсън. Участва в естрадната формация "НЛО".

   Много и запомнящи са ролите му в киното, сред които в "Оркестър без име" (1982), "Хотел Централ" (1983), "Маневри на петия етаж" (1985), "Пантуди" (1993), "Испанска муха" (1998). А също така и участието му в телевизионни сериали като "Патриархат" (2005), "Живот на колелета" (1992), "Време за път" (1987).



Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето