В Рим Честваха 10-Годишнината На „Биенале Артемидия“

В Рим Честваха 10-Годишнината На „Биенале Артемидия“


    На 24 октомври в Посолството на България в Рим се чества 10-годишнината на „Биенале Артемидия“ под надслов „Изкуство и приятелство“ с богата програма от музикални и художествени творби, представени от видни български и италиански представители на изкуството.

   Културното събитие, организирано от г-жа Анна Мария Гюзелева и проф. Алфио Монджели, съответно президент и вицепрезидент на асоциация „Артемидия“, бе също така повод за отбелязване на 180 г. от рождението на Васил Левски, 60 години от сключването на Римските договори и предстоящото българско Председателство на Съвета на Европа.

 



   В тазгодишното издание на „Биенале Артемидия“ участие взеха тенорите Калуди Калудов и Бойко Цветанов, музикантът Ангел Заберски-син, италианският диригент и композитор Серджо Олива, китаристът Том Синатра, племенник на Франк Синатра, и др. Бяха прочетени творби на Христо Ботев в превод на италиански и на италианския писател, поет и драматург Габриеле Д’Анунцио. Във фоайето на Посолството бяха изложени творби на художничките Габриела Колайори и Анета Петкова – Риналди. Представена бе и книгата „Розетата от Плиска“ на българската журналистка и историк Елица Димова.

   Събитието, което бе прието топло от българската и италианска публика, е организирано под патронажа на Министерствата на културата на България и Италия, Посолството на България в Рим, Област Лацио, както и със съдействието на Българския културен институт в Рим и Фондация „Никола Гюзелев“.





Времето