Икар 2018: Министър Банов Отличи Сливенския Куклен И Театър 199

Икар 2018: Министър Банов Отличи Сливенския Куклен И Театър 199


  Националните награди на Съюза на артистите в България „Икар 2018” бяха връчени снощи в Народния театър "Иван Вазов" на тържество по случай Международния ден на театъра - 27 март. Министърът на културата Боил Банов връчи грамоти за най-успешен сезон - за високи постижения в театралния мениджмънт и в творческата дейност, на Театър 199 "Валентин Стойчев" и на Сливенския куклен театър. "Пияните" от Иван Вирипаев на Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала" спечели "Икар-2018" за най-добър спектакъл. Захари Бахаров получи "Икар" за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев", а Явор Бахаров не награден за поддържаща мъжка роля в "Редки тъпанари" на Теди Москов в Русенския театър. За режисура бе отличен Галин Стоев - за "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народния театър. За участието си в постановката Радина Кърджилова бе отличена с "Икар - 2018" за водеща женска роля.

 



 


 




  За постановките "Пияните" и "Танцът Делхи" Никола Тороманов бе отличен с "Икар" за сценография. Наградата за майсторско техническо осъществяване бе за "Франкенщайн" от Ник Диър по романа на Мери Шели, постановка на Стайко Мурджев в Театър "София". София Бобчева бе отличена като най-добра актриса в поддържаща роля - за две превъплъщения в спектакли на Народния театър - "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности /Чудаци/" от Максим Горки на Красимир Спасов и "Танцът Делхи". Бурни ръкопляскания имаше за Иван Иванов от всички присъстващи, изправени на крака, когато излезе на сцената, за да получи наградата "Икар" за чест и достойнство. "Трогнат съм. Трудно говоря, затова ще говоря малко. Благодаря за вниманието - зарадвахте ме", каза той и добави: "Бъдете щастливи! Обичам ви, обичайте ме и вие!". "Икар" за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за "Ревизорът" от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

 


 


 

Фотограф: Антон Марков, снимки: Народен театър "Иван Вазов"



  Асен Аврамов взе наградата за авторска музика за "Бесове" на Иван Добчев в Театралната работилница "Сфумато". Отличието за критически текст отиде при Васил Рокоманов за "История на сценографията", издание на Националната художествена академия. Актьорският екип на "Авеню Q" по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, постановка на Уест Хайлър /САЩ/ и Петър Кауков в Столичния куклен театър, беше награден за постижение в кукленото изкуство. Най-добър куклен спектакъл на "Икар-2018" е "Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн, постановка на Веселин Бойдев в Бургаския куклен театър. Наградата на Асоциация на куклените театри - Международен съюз на куклените дейци, беше връчена на режисьора Леонард Капон. Победители в категорията за съвременен танц и пърформанс са Ива Свещарова и Вили Прагер за Shamebox на "Брейн Стор Проджект" и ДНК - НДК. Награди за вариететно и атракционно изкуство бяха връчени на Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен ритъм" и Николай Коев за постижения в областта на "Кристал баланс", за цирково изкуство - Васил Романов за цялостен принос.

  "Златен глас" - за актьорите в дублажа, получиха Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в "Желязната лейди" и Христо Узунов за Фома в "Мутра по заместване". Любомир Велев спечели отличието за съвременна българска музика за албума си Metamorphosis.

  Председателят на САБ Христо Мутафчиев поздрави Иван Иванов и честити празника на всички. „Бъдете бодри - животът е пред вас! Бъдете вдъхновени - театърът ви чака!", каза Мутафчиев и честити наградите на отличените си колеги. Публиката на тържеството по награждаването се наслади на изпълненията на световноизвестния цигулар Минчо Минчев и неговия колега Николай Минчев. За празничното настроение допринесоха и примабалерината Марта Петкова, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”.

  Националните награди "Икар" преминаха под мотото на Европейския съюз "Единни в многообразието". Режисьор и сценарист на празничния спектакъл беше Стоян Радев, а сценограф - Мира Каланова. Водещи бяха актьорите Виктория Николова и Валентин Ганев.




Водещи новини

Времето