Министерството На Културата Приема Предложения За Присъединяване Към Инициативата ,,Европейска Нощ На Музеите – 19 Май 2018 Г.“

Министерството На Културата Приема Предложения За Присъединяване Към Инициативата ,,Европейска Нощ На Музеите – 19 Май 2018 Г.“


На 19 май 2018 г. (събота) ще се проведе четиринадесетото издание на Европейската ,,Нощ на музеите“.

Министерството на културата приема предложения за присъединяване към инициативата от цялата страна, които се включват в Националната програма за отбелязване на Европейската ,,Нощ на музеите“ – 2018 г.

Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта. В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, ведомствени, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

       По традиция през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в Европейската „Нощ на музеите” и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

       Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви като напр. театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.

За изготвяне на Националната програма изпращайте информация до 20 април 2018 г. включително, на е-mail: d.dikova@mc.government.bg .

 

Линк към европейския уебсайт на инициативата: http://traduction.culturecommunication.gouv.fr/url/Result.aspx?to=en&url=https://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

Обръщаме внимание, че за да направите вашата дейност по-видима на международно ниво, бихте могли да обявите програмата си официално на https://openagenda.com/ndm-2018-europe/stakeholder .



Водещи новини

Времето