Министър Караниколов: Наш приоритет е да създадем добър инвестиционен климат

Министър Караниколов: Наш приоритет е да създадем добър инвестиционен климат

Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов  и представители на германската компания VOSS Automotive GmbH - производител на автомобилни компоненти. На нея присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

По време на разговорите министър Караниколов подчерта, че  Министерството на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да се разчита на активно сътрудничество и подкрепа. „Ние работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството – опростяване и улесняване на административното обслужване, поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране", каза още той.

Икономическият министър посочи, че страната ни желае да привлече повече инвеститори, които да инвестират в българските индустриални зони. „Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции, изтъкна още той.

Министър Караниколов представи на срещата и възможностите за участие по ОП "Иновации и конкурентоспособност", в която бъдещите инвеститори могат да кандидатстват. "Вашата компания ще има значителен принос, както за региона в който решите да инвестирате, така и за икономиката на България, каза още министърът.

Представителите на немската фирма бяха запознати и по въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни.

В заключение министър Караниколов заяви, че автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в нашата икономика. „България има много предимства за привличане на инвеститори в този сектор, но има и някои проблеми, които трябва да поставим и да търсим решения“, каза той.

Времето