Министър Караниколов се срещна с посланика на Япония

Министър Караниколов се срещна с посланика на Япония

Задълбочаване на търговско-икономическите отношенията между България и  Япония обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и  новоназначеният посланик на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанабе. На срещата стана ясно, че за 2016 г. стокообменът между България и Япония е на стойност 151 млн. щ.д., което е най-високото постигнато ниво на взаимната ни търговия от 2008 година насам и с 10.5% повече спрямо 2015 г.

Посланик Ватанабе отбеляза, че в края на септември 2017 г. е започнал работа третият завод на японска компания за производство на автомобилни компоненти в Димитровград и подчерта, че ако заводът заработи в рамките на планирания капацитет, в него ще бъдат наети 3000 човека.

Министър Караниколов посочи, че японската страна може да сподели своя опит в насърчаването на стартиращи компании, малки и средни предприятия и в изграждането на технологични паркове. Двамата обсъдиха още въпроси от взаимен интерес за увеличаване на инвестициите и търговията.

Българският износ за 2016 г. възлиза на 45.4 млн. щ.д., регистрирайки ръст от 5.6% спрямо предходната 2015 г. Отчитайки увеличение от 12.7%, японския внос за България за разглеждания период достига 105.6 млн. щ.д. Наблюдава се увеличение на износа ни на стоки като: мекотели (11%), кожи и други части от птици (28%), машини за обработка на тютюн (8.8%), инструменти и апарати за автоматично регулиране и контрол (19.6%), части за уреди за електрическо управление (7.2%) и антибиотици (196%). През 2016 г. е реализиран и значителен износ на меса и карантии от домашни птици (4.4 млн. щ.д.), след като през 2015 г. България бе одобрена като вносител на птиче месо в Япония.

Водещи новини

Времето