Министър Седларски: Във фокуса на съвременния бизнес е дигиталното номадство

Министър Седларски: Във фокуса на съвременния бизнес е дигиталното номадство

„Индустрия 4.0 и процесите на дигитализацията дават възможност за заселване на българските региони с високотехнологични бизнеси чрез средствата на една модернизирана широколентова инфраструктура“. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски по време на  международен бизнес форум „Съвременният бизнес в дигиталната епоха“, където заедно с изпълнителния директор на ИАНМСП Мариета Захариева отговаряха на въпроси, свързани със стартъп общността в България, Индустрия 4.0, развитието на технологичния бизнес в България и разпознаваемостта на страната ни като дигитален хъб в чужбина. Форумът е организирана от ИАНМСП и е част от Webit. Festival Europе 2017 в „София тех парк“.

По думите на икономическия министър съвременният бизнес в дигиталната епоха е начинът хората да се завърнат от чужбина и да правят бизнес от място, което ги вдъхновява, създавайки т.нар. споделени пространства за работа и живеене. Той допълни, че WEBIT е изключителна възможност за България да покаже, че има водещо място върху дигиталната карта на Европа. Мариета Захариева от своя страна допълни, че ИАНМСП е организирала и изложение, на което се представят 26 български компании. „По този начин българският бизнес има свое място в рамките на WEBIT“, подчерта тя и отправи послание към присъстващите да генерират идеи и да ги покажат пред света. Форумът и изложението се организират по проект BG16RFOP002-2.003-0001 „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“, финансиран със средства на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

На въпрос, свързан с прехода към Индустрия 4.0 и страховете към намаляване на работна ръка, министър Седларски подчерта, че социално-икономическата функция на държавата е да подпомогне този процес като намали рисковете за прехода и да покаже, че Четвъртата индустриална революция дава повече възможности и по-малко рискове. По думите му състоялата се наскоро в „София тех парк“ международна конференция на тема Индустрия 4.0 е показала опита на други държави в интегрирането на тази икономика, водеща до подобряване на производството и намаляване на разходите чрез различни високотехнологични свързаности.

Във връзка с развитието на бизнес средата в България министър Седларски сподели, че от срещите си с много чужди предприемачи последните месеци и от превърналата се в традиция инициатива „На кафе с министъра на икономиката“, е стигнал до извода, че България е изключително предпочитано място за започване на бизнес. „Нещата, които не забелязваме, бидейки твърде критични към себе си, се оценяват от хората навън“, подчерта той. По думите му чуждестранните инвеститори високо ценят географското местоположение на България, висококвалифицираните кадри, данъчната политика и предприемаческия дух на българина.

По отношение на приликите и разликите за започване на бизнес между България и Германия икономическият министър изтъкна, че от състоялата се наскоро конференция „Statrup Camp“ в Берлин, където България беше за първи път страна-партньор, е разбрал, че българските представители на стартъп общността в много отношения са дори по-иновативни от германските. „Разликата е, че в Германия съществуват много повече фондове за подкрепа на стартиращи предприятия.  И това, което правим, включително чрез Индустрия 4.0, е да създадем възможност за насочване на част от тези пари към България“, заключи министър Седларски.

От своя страна изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева заяви, че се ангажира да продължи стартъп политиката, която екипът на министър Седларски започна през последните няколко месеца.

Водещи новини

Времето