96% от българските участници в допитването на европейския съюз са за пълна или частична забрана на тютюнопушенето на обществени мести

96% от българските участници в допитването на европейския съюз са за пълна или частична забрана на тютюнопушенето на обществени мести

Организираната от комисаря по здравеопазване на ЕС Маркос Киприану кампания продължава до 15 април

До края на март в европейската кампания за допитване за необходимите мерки за ограничаване на тютюнопушенето са участвали 264 български граждани. Получените в Министерството на здравеопазването писма са от отделни граждани, семейства, колективи на фирми.

Близо 96% от участниците са се обявили за забрана - пълна или частична, на тютюнопушенето на обществени места, докато под 4% са против всякаква забрана.

Допитването бе организирано от Европейската комисия и стартира на 5 март. У нас то се осъществява чрез Министерството на здравеопазването, като чрез официалната му уеб-страница се осигурява достъп до предложената от еврокомисаря по здравеопазването Маркос Киприану „Зелена книга” на ЕС „Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво Европейски съюз”. В нея се предлагат научни, социални и икономически аргументи против тютюнопушенето.

В 84% от получените писма гражданите настояват за пълна забрана, а в 11,9% от писмата обявяват предпочитанията си за частична забрана на тютюнопушенето на обществени места. Интересен факт е, че сред тези, които желаят пълна забрана, има 2,4% самоопределели се като пушачи, 5,7% - бивши пушачи, а 82,9% - непушачи.

27 души от българите, участвали до момента в общоевропейското допитване, са прочели „Зелената книга”, като от тях 21 са професионалисти, занимаващи се с проблема за ограничаване на тютюнопушенето, а 6 – граждани-непрофесионалисти. Всеки от тях е заел позицията за забрана на тютюнопушенето - частична или пълна.

Сред участниците има представители на различни възрастови и професионални групи – ученици и студенти, актьори, компютърни специалисти, режисьори, певици, архитекти, бармани, сервитьори, лекари, журналисти, инженери, държавни служители, мениджъри.
Допитването продължава до 15 април. Своите мнения за избор на мерки за ограничаване на тютюнопушенето българските граждани могат да изпращат на електронен адрес: vvelikova@mh.government.bg

След 15 април на гражданите на ЕС, включително и на българските граждани, отново ще бъде предложено да избират. Във второто мащабно допитване те ще могат да посочат кои 14 цветни фотографии са достатъчно въздействащи и предпочитат да бъдат отпечатани на опаковките на цигарените изделия.