ДАМТН и КЗП стартираха масирани проверки в рамките на Кампания “Безопасна Коледа” 2016

ДАМТН и КЗП стартираха масирани проверки в рамките на Кампания “Безопасна  Коледа” 2016

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)  и Комисията за защита на потребителите (КЗП) към Министерство на икономиката, стартираха кампанията „Безопасна Коледа“ 2016. Кампанията предвижда масирани проверки за безопасността на стоките в големите търговски обекти в страната. Целта е гарантиране на безопасността на потребителите преди празниците.

Проверките обхващат детски играчки, светлинни гирлянди, пиротехнически изделия, продукти за отглеждане на деца и други изделия. Следи се и за нелоялни търговски практики като намаления и промоции в магазините. Обект на проверки са търговските обекти, в които са съсредоточени големи потребителски потоци. Инспекторите проверяват за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия при играчките. При светлинните гирлянди се следи дали отговарят на обявените технически параметри и притежават ли инструкции за безопасната употреба, както и за наличието на задължителни маркировки за съответствие и специфични предупредителни текстове, свързани с безопасността.

Днес бяха проверени обекти в София, Пловдив и Варна.  В трите града ДАМТН провери 155 продукта в 40 търговски обекта. Нарушения са открити при 46 продукта, при които липсват инструкция за употреба на български език и данни на производител. При 40 проверени играчки са открити 26 несъответствия. При електро продуктите са констатирани 11 несъответствия при 43 проверени, а от 50 пиротехнически изделия, 9 не отговарят на изискванията за безопасност.

Липсата на цени и информация за процентното съдържание на текстилните влакна на продуктите, както и на данни за вносител и производител са нарушенията, констатирани днес от КЗП. Проверка в столичен обект установи, че текстилните продукти от внос се продават без етикети с информация за съществените им характеристики, като например материалите, от които са изработени.  В магазин в Пловдив пък, инспекторите са констатирали, че на около 15% от артикулите липсват цени. Друго нарушение – липсата на данни за вносител или производител, е засечено във Варна. При осъществените днес проверки не са възникнали съмнения за опасност на стоките, които са от компетенциите на Комисията за защита на потребителите.