Зам.-министър Везиева: България е едно от най-добрите места в Европа за производство на компоненти за автомобили

Зам.-министър Везиева: България е едно от най-добрите места в Европа за производство на компоненти за автомобили

“Автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в България.” Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри днес Кръгла маса на тема „Законова инициатива за насърчаване на инвестициите в изследователската и развойната дейност в България”, организирана от „Аутомотив Клъстер България“ и Министерство на икономиката. По време на форума бяха разгледани възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции в България, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност в автомобилното производство. Насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както и проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност.

Зам.-министър Везиева посочи, че производството на автомобили и части за тях заема 3% от стойността на индустриалното производство в страната, като този дял е нараснал 3 пъти в сравнение с 2005 г. Тя изтъкна, че средната промяна на индекса на промишленото производство през 2015 г. и през януари-август 2016 г. е съответно 14% и 12%, което също е недвусмислен индикатор за положителните тенденции в сектора. "Това са показатели за ясно изразена положителна тенденция в бранша, която надяваме се ще продължи и за напред. Автомобилният сектор създава заетост на над 30 хил. души.“, допълни тя.

Везиева обяви, че автомобилното производство е с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. "Индустрията е стратегическа за икономиката на страната с дългосрочна перспектива, но в същото време за успешното й развитие се изисква наличието на редица фактори, като изградена инфраструктура, подготвени специалисти и предпоставки за развойна дейност", каза още тя.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като през 2015 г. и периода януари-август 2016 г. оборота на външните пазари се увеличава съответно с 30% и 16%. Износът на бранша също така се увеличава, като през 2015 г. износът нараства съответно 16%. Автомобилния сектор участва с около 3% в износа на промишлени стоки на България.

По думите й през последните години автомобилния сектор в България отчита значителен възход. Той е обект и на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили. Везиева бе категорична, че автомобилното производство в страната има установени традиции и опит, развита е подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия. "Подемът на сектора се отразява положително и на други свързани сектори, каквито например са машиностроенето и производството на изделия от метали и пластмаси", допълни тя.

Везиева посочи данни, според които много добра референция за условията за инвестиции в България е отреденото ни трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството на консултантската компания Cushman&Wakefield (Manufacturing Index 2015), като в топ 10 България изпреварва Литва (5 място) и Естония (6 място).

По нейни думи за реализацията на инвестиционни проекти в автомобилния сектор в България се предлагат административни и финансови стимули по реда на закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/, като инвеститорите, които отговарят на условията на ЗНИ получават сертификат, даващ възможност за ползване на насърчителните мерки, като получаване на качествено административно обслужване предоставяно в съкратени срокове, за получаване на необходимите документи, придобиване на подходящи терени и изграждане на довеждаща инфраструктура, също така инвеститорът може да разчита и на подкрепа в обучението на новоназначените служители и възстановяване на осигурителните вноски за определен период от време.

Проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност и внедряването на иновативни решения, могат да се възползват от възможностите за подкрепа и по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

"От страна на Министерство на икономиката имате надежден партньор в справянето със съществуващите предизвикателства. Основните насоки, по които работим са за насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, подобряване на бизнес и иновационната среда, както и осигуряването на висококвалифицирани кадри в съответствие с нуждите на бизнеса чрез въвеждане на модела на дуално обучение", заяви Везиева. Зам.-министърът на икономиката допълни, че усилията на правителството са насочени към цялостното подобряване на бизнес средата, подобряване на нормативната уредба, включително чрез въведената оценка на икономическото въздействие на нормативните актове. "Това са показатели за ясно изразена положителна тенденция в бранша, която надяваме се ще продължи и за напред“, поясни тя.

Везиева посочи, че Научноизследователската и развойна дейност (НИРД) е от ключово значение за подобряване конкурентоспособността на българската икономика, като финансовите и човешки ресурси, ангажирани с НИРД, са съществен показател за капацитета на икономиката да се развива и да внедрява иновации. „Развитието на НИРД е особено важно за повишаването на общата производителност на икономиката, а по този начин и за постигането на висок и устойчив темп на икономически растеж в дългосрочен план. През последните години страната ни полага усилия да установи позиции като привлекателна дестинация за формиране на НИРД центрове, най-чувствително в сферата на производството на компоненти и разработване на технологии в автомобилостроенето, както и в ИКТ сектора.“, завърши тя.

Времето