Зам.-министър Везиева откри Българо-белоруски бизнес форум в Бургас

Зам.-министър Везиева откри Българо-белоруски бизнес форум в Бургас

"Голямата представителност на настоящия форум показва достатъчно категорично желанието на предприемачите и фирмите от България и Беларус за продължаване на активните отношения в икономическата област“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на българо-белоруски бизнес форум в Бургас днес.

Форумът с участието на над 50 български и белоруски фирми е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и се провежда по време на Шестото заседание на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, на което зам.-министър Везиева е съпредседател.

„Очаквам настоящият форум да даде допълнителен импулс за активизиране на двустранните ни връзки в икономическата сфера", каза Везиева. По нейни думи форуми като този играят важна роля за подобряване на икономическите показатели в българо-белоруските отношения. Те предоставят и възможност на българските предприятия да установят полезни бизнес контакти.

От българска страна на форума присъстваха още Стамен Янев изп.директор на Българската агенция за инвестиции, Никола Стоянов, зам.-изп. директор на ИАНМСП, които изразиха готовността на агенциите да се ангажират с реализацията на още конкретни инициативи и мероприятия с участието на представители на бизнеса от двете страни.

„Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки в сферата на хранително-вкусовата промишленост, фармацията, селското стопанство, козметиката и машиностроенето на белоруския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции“, завърши Везиева.

Двустранният бизнес форум бе уважен и от Областния управител на Бургас   г-н Вълчо Чолаков и председателя на икономическата комисия в парламента г-н Петър Кънев.

Форумът се провежда в рамките на Шестото заседание на Българо-белоруската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.