Министър Лукарски: София Тех Парк трябва да бъде развиван в тясно сътрудничество с научните среди

Министър Лукарски: София Тех Парк трябва да бъде развиван в тясно сътрудничество с научните среди

Иновативни проекти, разработени в парка може да кандидатстват по Плана Юнкер

 

„София Тех Парк е приоритетен за страната ни проект, предпоставка за успешната реализация на който е тясното сътрудничество с научните среди“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с ръководството на „София Тех Парк“ АД и представители на академичната общност. Срещата се иницира от дружеството, управляващо първия научно-технологичен парк у нас и Министерство на икономиката. Основната цел е очертаване на визията и конкретни стъпки за развитие на парка, чрез които да бъде постигната симбиоза между административната, научно-изследователската и бизнес компонента на София Тех Парк. „Всички присъстващи сме посветени на една обща цел, а именно научно-технологичният парк да се превърне в иновативна екосистема, която да изведе българската икономика и бизнес на едно качествено ново ниво“, допълни министър Лукарски. На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на София Тех Парк Йолиан Иванов, членовете на Съвета на директорите на дружеството и близо 20 представители на академичната общност, сред които ректори и зам.-ректори на Технически университет – София, Софийски университет и Медицински университет – София.

„Концепцията на София Тех Парк предвижда изграждането на платформа за взаимодействие между бизнеса, които са носител на иновационния потенциал. Но съществена е ролята и на академичната общност, която има научно-изследователския капацитет“, посочи министър Лукарски. Той подчерта, че успешното функциониране на технологичния парк може да се постигне само чрез активно и пряко сътрудничество с тази общност.

На срещата бяха обсъдени механизмите за съвместна работа с научните среди, чрез които да бъде постигната интегрирана визия за развитието на лабораторния комплекс и на София Тех Парк като цяло. Изпълнителният директор на София Тех Парк посочи, че отделните лаборатории имат огромен капацитет и обединявайки усилията си те биха могли да кандидатстват с иновативни проекти по Плана Юнкер. „Трябва да работим заедно, за да намираме оптималните решения за подобряване на предприемаческата и иновационна екосистема, която е в основата на София Тех Парк“, отбеляза г-н Иванов.

Председателят на учреденото към София Тех Парк Сдружение за научно-изследователска и развойна дейност Елица Караджова заяви, че лабораторният комплекс трябва да се развива на база на равноправното парнтьорство между държавата като собственик на София Тех Парк и академичната общност, която има значителен принос в изготвянето на концепцията и последващото функциониране на лабораторното звено. Тя допълни, че това партньорство успешно намира израз в създадения Научно-експертен съвет, чиято основна функция е именно да разработи модела и конкретните правила за управление на лабораториите.

Водещи новини

Времето