Зам.-министър Везиева: През последните години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на стокообмена между България и Франция

Зам.-министър Везиева: През последните години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на стокообмена между България и Франция

„В последните години отчитаме активизиране на българо-френските икономически отношения“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва на годишната среща на Френско-българската търговска и индустриална камара /ФБТИК/. По време на срещата бе представен Годишника на ФБТИК, в който има полезна информация за инвеститорите и за търговските отношения между двете страни.

Везиева изтъкна, че през последните години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на стокообмена между Франция и България. „Френската република е традиционен и приоритетен търговско-икономически партньор на България“, каза тя.

Зам.-министърът на икономиката отбеляза, че за период от 10 години, стокообменът с Франция се е увеличил с 61.2%, като износът се е увеличил два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години, което свидетелства за увеличената търговия.

„Съвместно с Френско-българската търговска и индустриална камара и Посолството на Франция работим активно, за да увеличим още повече двустранния стокообмен и за да откриват все повече френски фирми българския пазар и неговия потенциал. Френските инвеститори са модел за коректност“, бе категорична зам.-министърът.

Везиева посочи, че през периода януари-февруари 2016 г. стокообменът между България и Франция е нараснал с 8.8% в сравнение със същия период на 2015 г. и е в размер на 303.9 млн. евро. "Износът към Франция се е увеличил със 7.8% и е в размер на 162.3 млн. евро, а вносът се е увеличил с 9.9% и е в размер на 141.6 млн. евро, като салдото е положително (20.7 млн. евро)", допълни тя.

През 2015 г. стокообменът между България и Франция се е увеличил с 3.9% в сравнение с 2014 г. и е в размер на 1.8 млрд. евро, като износът се е увеличил с 3% в сравнение с 2014 г. и е в размер на 976.1 млн. евро. Вносът се е увеличил с 5% и е в размер на 833.2 млн. евро. Салдото е положително (142.9 млн. евро).

Посланикът на Франция н.пр. Ксавие дьо Кабан и председателят на ФБТИК г-н Стефан Делайе изтъкнаха, че френските фирми имат доверие в България и че броят на инвеститорите от Франция ще продължи да се увеличава.

Времето