Приоритетите пред Британското председателство на ЕС обсъдиха на среща министър Лукарски и Баронеса Люси Невил-Ролф

Приоритетите пред Британското председателство на ЕС обсъдиха на среща министър Лукарски и Баронеса Люси Невил-Ролф

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с Баронеса Люси Невил-Ролф, министър по европейските въпроси и интелектуалната собственост в Департамента по бизнес, иновации и професионални умения. По време на срещата двамата обсъдиха приоритетите на британското председателство на ЕС, което предстои  през 2017 г. Баронеса Люси Невил-Ролф заяви, че  подобряването на  конкурентоспособността ще бъде основен приоритет по време на тяхното председателство.Тя благодари за подкрепата на България за стратегията за единен дигитален пазар в Европа и посочи, че за британското председателство приоритетно  ще бъде и  развитието на услугите като дял от развитието на европейската политика, тъй като представляват 75% от икономиката на ЕС. Баронеса Невил-Ролф обвърза услугите с политиката по развитие на дигиталните технологии и изрази надежда за бърз напредък в тази посока по време на британското  председателство. Тя посочи развитието на иновациите като основни за председателството и за британската политика и изтъкна, че Великобритания създава нов иновационен план, който се опитва да обедини всички на полето на иновациите, като залага на науката и образованието.

Министър  Лукарски заяви от своя страна, че България винаги е подкрепяла стратегията за единния дигитален пазар, както и двете директиви в областта на защита на потребителите. „Целта ни е да премахнем пречките пред договорното право, което затруднява взаимната търговия и защитата на потребителите”, каза той. Лукарски посочи, че правителството е приело Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България, като с нея се определят конкретни сектори, в които приоритетно да се развиват иновациите в България.

На срещата двамата изразиха увереност в оставането на Великобритания в ЕС и заключиха, че е установена добра рамка за сътрудничество между двете страни. Министър Лукарски покани Баронеса Люси Невил-Ролф да посети България.

 

Водещи новини

Времето