Зам.-министър Любен Петров: Подкрепяме моделите, които Европейската банка за възстановяване и развитие предлага на България

Зам.-министър Любен Петров: Подкрепяме моделите, които Европейската банка за възстановяване и развитие предлага на България

„Министерство на икономиката търси успешни модели за българската икономика, тъй като страната ни няма повече време за експерименти. Ето защо подкрепяме напълно моделите, които Европейската банка за възстановяване и развитие предлага на България“. Това заяви заместник-министър Любен Петров при среща с екип на Европейската банка за възстановяване и развитие /European Bank for Reconstruction and Development/, воден от директора за България Лариса Манастърли.

Заместник-министърът на икономиката запозна експертите на банката с макроикономическите показатели на България като подчерта стабилността на страната ни, въпреки световната финансова криза и смяната на няколко правителства в България. “Икономиката ни възстановява темповете на растеж, като през 2015 година отбеляза 3% ръст за пръв път от началото на кризата. Разбира се, той е далеч по-слаб от ръста на БВП в предприсъединителния период, когато икономиката нарастваше с до 7.7% на година, но е показателен за процеса на възстановяване”, подчерта заместник-министър Петров. По думите му към момента се наблюдават индикатори, които подсказват нарастване на вътрешното търсене, а от там и увеличаване на приноса на потреблението в растежа. „Намалява коефициентът на безработица, особено в последните две тримесечия на 2015 г. с близо 2 процентни пункта и нарастване на заетите с около 60 хил. заети през 2015 г. Средният ръст на промишленото производство е 2.6%“, допълни заместник-министър Любен Петров. В заключение, той заяви, че Министерство на икономиката високо цени и приветства мисията на Европейската банка за възстановяване и развитие, защото целите на икономическата политика на българското правителство са насочени към запазване на икономическата и финансовата стабилност в страната чрез предприемане на активни мерки за постигане на икономически растеж.

Представителите на EBRD запознаха заместник-министър Петров с възможностите за съдействие от страна на Банката за подобряване на бизнес средата и корпоративното управление в България. Някои от проектите, които в момента разработват екипите на банката са свързани с електронното управление и по-специално улесненията за малките и средните предприятия при кандидатстването им по електронен път чрез портала на Агенцията за обществени поръчки /АОП/, проекти за електронни услуги в областта на правосъдието, техническа помощ за повишаване на експертизата на служителите в някои държавни органи и комисии.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 63 държави  и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Към момента акционерният капитал на ЕБВР възлиза на 21 млрд. евро, а до 31.12.2012 г. се очаква да приключи записването от страна на акционерите на 9 млрд. евро платимите при поискване акции. Република България участва в капитала на ЕБВР със 165,98 млн. евро, представляващи 16 598 акции, всяка от които с номинал 10.000 евро. От началото на дейността си в България през 1993 г. до 31 декември 2011 г. ЕБВР е инвестирала 2,5 млрд. евро в различни сектори на икономиката на страната (корпоративен, финансов, инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност), като същевременно е мобилизирала над 5,5 млрд. евро от други източници на финансиране.

Водещи новини

Времето