Заместник-министър Везиева посети българския щанд на международното туристическо изложение „Отдих и хотели “ в Молдова

Заместник-министър Везиева посети българския щанд на международното туристическо изложение „Отдих и хотели “ в Молдова

„България отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическото си сътрудничество с Молдова и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при посещението си на българския щанд на международното туристическото изложение „Отдих и хотели“, което бе открито днес в Кишинев, Молдова.

Зам.-министър Везиева посочи, че разширяването и задълбочаването на двустранните икономически отношения с Молдова би могло да се осъществи чрез насърчаване на сътрудничеството в определени сектори, като туризма, иновациите, IT технологиите, образованието и др. Тя изтъкна, че туристическият поток от Молдова към България в последните години отбелязва значителен ръст.

Зам.-министърът на икономиката е на двудневно посещение в Молдова, заедно с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев. По време на посещението си те се срещнаха със зам.-министъра на икономиката на Молдова г-н Витали Юрку и с областния управител на Тараклийска област, в която над 60% от населението е от български етнически произход, съхраняващи и развиващи българските традиции и култура. На срещата бяха обсъдени потенциални инвестиции в района, както и интереса към текстилната промишленост и възможността за създаване на шивашка фабрика и производство на електрооборудване и обзавеждане.

Зам.-министър Везиева разгледа и свободните икономически зони в градовете Тараклия и Твърдица и индустриалния парк Траком, в които има добри условия за привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги, базирани на наука и високи технологии.


През 2015 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 102,4 млн. щат. дол. Най-голям е българският износ при група стоки: нефтопродукти (35,8%), медикаменти (9,2%), пластмасови едножични влакна (7,7%), стъклен амбалаж (4,3%) и повърхностно активни вещества (2,6%). Вносът от Молдова се формира от нефтени масла (24,7%), броячи за течности, газове и електричество (21,2), семена от слънчоглед (12,2).