Мз създаде организация за оказване на спешна помощ на гражданите на ес по черноморските курорти

Мз създаде организация за оказване на спешна помощ на гражданите на ес по черноморските курорти

За подобряване на достъпа до медицински услуги през активния летен туристически сезон и оказване на медицинска помощ по необходимост, в черноморските курорти започват да работят още 16 звена за спешна помощ - като изнесени структури на 3-те спешни приемни отделения на болниците в Добрич, Варна и Бургас.

С тяхното разкриване Министерството на здравеопазването изпълнява своите ангажименти за осигуряване на спешна медицинска помощ в курортите за туристите – граждани на страните-членки на ЕС.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев на кръгла маса по проблемите на здравеопазването и медицинското обслужване през курортния сезон, която се проведе днес, 11 юни, в Каварна. Изнесените структури на спешните отделения на областните болници в Добрич и Бургас и университетската във Варна ще бъдат базирани на територията на съществуващи към момента лечебни заведения. Ще бъдат сключени договори за съвместна дейност между областната болница и съответното лечебно заведение. МЗ поставя минималните изисквания, на които трябва да отговаря изнесената структура, най-важното от които е да обезпечи 24-часов режим на работа със съответните специалисти.

След извършената подготвителна работа от МЗ, трите регионални центрове по здравеопазване и ръководствата на трите областни болници, както и при проведените регионални срещи са уточнени лечебните заведения, на чиято територия ще бъдат базирани изнесените спешните структури. Филиали на спешното отделение на областната болница в Добрич ще бъдат разкрити в общинските болници в Каварна и Балчик и в Медицински център, „Албена”. МБАЛ „Света Марина”, Варна договори обособяването на такива структури към спешния си портал в седем лечебни заведения в курортните комплекси (6 на „Златни пясъци” и 1 на „Св. Св. Константин и Елена). Още шест спешни структури (освен спешният портал на МБАЛ, Бургас) ще има в Бургаска област – в общинската болница в Поморие и в медицинските центрове в Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево. В хотелите на територията на съответните курорти ще бъдат поставени информационни табла за местата, където гражданите на ЕС могат да получат медицински услуги по необходимост.
 
МЗ осигурява и допълнителни екипи за Центровете за спешна медицинска помощ в трите областиБургас те са 5, а в областите Варна и Добрич ще има по 3 допълнителни спешни екипа.

Със създадената организация за осигуряване на спешната помощ в черноморските курорти ще бъдат задоволени потребностите от медицински услуги на гражданите от ЕС.

Водещи новини

Времето