Беларус има интерес към създаване на смесени предприятия, сътрудничество във фармацевтиката и внос на медицинско оборудване от България

Беларус има интерес към създаване на смесени предприятия, сътрудничество във фармацевтиката и внос на медицинско оборудване от България

Беларус проявява интерес към сътрудничество с български фирми в областта на фармацията и вноса на медицинско оборудване от България, както и към създаване на съвместни предприятия. Това стана ясно на среща на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева със зам.-министъра на икономиката на Република Беларус г-н Антон Кудасов.

"Нашето желание е да се набележат реални и конкретни стъпки за засилване на търговията с Беларус, както и да се намерят нови възможности за разширяване на инвестициите". Това заяви по време на срещата зам.-министър Везиева, която е на официално посещение в Минск по повод Петата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя допълни, че очакванията на българската страна са подписаното по време на сесията на Комисията двустранно споразумение за сътрудничество да даде допълнителен импулс за активизиране на  връзките в икономическата област. По нейни думи Междуправителствената комисия има важна роля в този процес. На срещата бе договорено още провеждането на съвместен бизнес форум в България в началото на следващата година.

След срещата изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ г-н Стамен Янев  подписа  меморандум за сътрудничество между БАИ и Националната агенция за инвестиции и приватизация на Република Беларус. Меморандумът дава възможност за привличане на белоруски фирми с инвестиционен потенциал в България и размяна на информация относно възможностите за инвестиции и приватизацията в Беларус на български компании.

По покана на домакините зам.-министър Везиева посети и най-голямата фабрика за производство на шоколад в Беларус, произвеждаща 300 млн. тона годишно. На срещата с изпълнителния директор, от компанията заявиха интерес за внос на сушени и консервирани плодове и ядки от България, които да използват в производството на шоколадови изделия.