Министър Лукарски: Разрастването на инвеститори като Кауфланд у нас е признание за усилията ни да подобрим бизнес средата

Министър Лукарски: Разрастването на инвеститори като Кауфланд у нас е признание за усилията ни да подобрим бизнес средата

„Разрастването на дейността на Кауфланд в България е признание за усилията на българското правителство да изгради благоприятна бизнес среда и да привлича качествени инвестиции“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония за откриването на 54-я хипермаркет на групата Кауфланд в България, който е и 10-и юбилеен в гр. София.

Министър Лукарски посочи, че началото на успешната реализация на Кауфланд България като една от веригите лидери на българския пазар е поставено с подкрепата на държавата. Първият обект на Кауфланд у нас получава сертификат за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите.

Освен сериозните инвестиции на компанията в България, които достигат 1,2 млрд. лв. и я нареждат сред водещите инвеститори „на зелено“, осигурените над 6000 работни места у нас превръщат Кауфланд в един от най-големите работодатели, допълни министър Лукарски. Той подчерта, че освен този принос към българската икономика компанията предоставя още възможност на над 850 български производителя да реализират продукцията си в една от най-големите търговски вериги в страната. „Това създава предпоставки за изграждането и поддържането на конкурентни производства в българските предприятия“, уточни министър Лукарски.

Пред медиите той коментира и динамично променящите се настроения на немските инвеститори към страната ни, като посочи, че по думите на посланика на Германия у нас Н. Пр. Детлеф Лингеман на тазгодишната среща на посланиците на Германия интерес за инвестиции у нас са заявили над 60 немски компании. Това е сериозна промяна на фона на единичните бройки от предходни години, добави министър Лукарски.

На официалната церемония Н. Пр. посланик Лингеман подчерта, че немските инвеститори са инвеститори с дългосрочни перспективи и че икономическите отношения между България и Германия са далеч от възможностите си.