Зам.-министър Даниела Везиева: В България има сериозен потенциал за развитие на иновациите

Зам.-министър Даниела Везиева: В България има сериозен потенциал за развитие на иновациите

„В България има сериозен потенциал за развитие на иновациите, страната ни е на 57-мо място в света, според  Доклада за глобална Конкурентоспособност, като в последните години подобряваме своята позиция и по този начин изпреварваме много от страните в Югоизточна Европа“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на българо-израелски работни срещи в областта на иновациите.

Форумът се организира от Министерство на икономиката на Република България, съвместно с посолството на Израел  с цел подобряване възможностите за развитие на българо-израелските отношения и обмяна на опит в сферата на иновациите.

„Необходимо е да определим приоритетните си икономически сектори и да приложим работещия израелски модел на съчетание между бизнес и наука и опита им в развитието на икономиката през иновациите“, допълни зам.-министър Везиева.

„Очакванията ми от този форум са да сформираме работни групи по различни икономически сектори, за да започнем размяната на идеи, свързани с иновативното производство, което може да бъде реализирано в България. За да постигнем икономически устойчив растеж е необходимо високите технологии да навлязат във възможно най-много икономически сектори“, посочи Везиева.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че уникалността на израелския модел е в съчетанието на високите академични постижения в научната област на развитие, нови предприятия и подкрепа от страна на държавата. Тя допълни, че подобна подкрепа е свързана главно с регулаторните механизми и облекчаване на бизнес средата.

„Надявам се заедно с колегите от Израел да разработим успешен български модел, съчетаващ водещи научни разработки, предприемачество и устойчив бизнес“, завърши тя.

На откриването на българо-израелските работни срещи в областта на иновациите присъстваха още изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия г-жа Мариета Захариева, г-н Стамен Янев - изпълнителен директор на  Българската агенция за инвестиции и г-н Янив Алфи от израелския център за иновации и представители от Израел с опит в развитието на иновациите и технологиите.