Министър Лукарски: Средствата по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ ще отидат там, където създават най-голяма добавена стойност

Министър Лукарски: Средствата по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ ще отидат там, където създават най-голяма добавена стойност

„Успяхме да разработим ОП „Иновации и конкурентноспособност“ 2014-2020“ (ОПИК) по начин, който да гарантира оптимално разпределение, базирано на икономическата ефективност от даден проект“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на форум „Деветте пътя на еврофондовете“, който се организира от КРИБ, 24 часа и Труд. Събитието събра в Кемпински Хотел Маринела София представители на правителството и бизнеса. Във форума участваха и министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министърът по европейските въпроси Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър Лукарски посочи, че при разработването на новата програма са взети поуките от предишния програмен период.  При него имаше концентрация на средства в определен кръг от бенефициенти, които реализират много проекти, но не това е идеята на програмата. Целта на новата програма е финансовите средства да се насочат там, където са наистина необходими и където създават най-голяма добавена стойност, каза министърът.

По думите му в новата програма са намалени сериозно обемите, които се изискват като постигнат финансов резултат, за да може повече фирми да получат финансиране. Министърът заяви, че е изпълнил поетото обещание към по-изостаналите икономически райони, какъвто е Северозапада. „След трудна борба с Европейската комисия успяхме да постигнем допълнително точкуване за проектите в този регион. Правим го, за да може икономически най-изостаналия регион на ЕС да усети тласък от европейското финансиране", допълни Лукарски.

„Имам пълна увереност, че средствата по ОПИК ще бъдат администрирани в полза на бизнеса по начин, който ще ни позиционира по-добре на европейските и глобални пазари“, каза още министър Лукарски. По негови думи при разработването на програмата и насоките за кандидатстване екипът на Министерство на икономиката е постигнал обективна оценка на проектите. И подчерта, че некоректните практики ще бъдат пресичани със съответните финансови корекции. Той обърна внимание, че идеята на предвидените санкции до 25% е да се постигне ефективен икономически растеж, без да се залагат нереални цели в бизнес плановете.  "Апелирам за коректно изпълнение на проектите. Постигнали сме прозрачни процедури. Ще се провежда строга политика в това отношение. Имаме пълното доверие на Брюксел. От ОП зависи и по-добрата реализация на еврофондовете", заяви министър Лукарски.

На въпрос от Българска асоциация за информационни технологии  (БАИТ) относно изключване на софтуерни системи за управление от финансиране по програмата, министър Лукарски отговори, че те са обект на друга група дейности и за тях ще бъде обявена отделна процедура през 2016 година. Той посочи, че допълнително за подпомагане на сектор информационни и комуникационни технологии Министерство на икономиката работи по ускоряване на процедурата за издаване на „синя карта“ за пребиваване у нас на чужди специалисти от бранша.

 

 



Времето