Министър Лукарски представи възможностите за инвестиции в България пред френския бизнес

Министър Лукарски представи възможностите за инвестиции в България пред френския бизнес

„В дните на откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра, с което хилядолетната история и културно наследство на България ще стане познато и достъпно на френската общественост и посетители от цял свят, е особено важно да се чуе повече и за усилията на България в икономическата сфера, в инвестициите и търговията“. С тези думи министърът на икономиката Божидар Лукарски приветства представители на водещи френски и български компании на проведения днес в Париж българо-френски бизнес семинар “Българският пазар: Възможности за инвестиции и бизнес”. Форумът се организира от френската агенция Бизнес Франс.

„България и нейното богато културно наследство от вчера са на почит в Лувъра, нека и икономическите ни връзки да се задълбочат“, допълни държавният секретар по европейски въпроси на Франция г-н Харлем Дезир при откриването на семинара. “В България вече са известни френските марки като Декатлон, Шнайдер Електрик, Тотал, Карфур, веригата Аккор. Но трябва да признаем, че България е все още непознат пазар за френските партньори”, добави той. По думите му страната ни е стратегическо кръстовище на ЕС и това е предимство за френските фирми у нас.

Министър Лукарски подчерта, че между двете страни съществуват не само богати политически, културни и исторически връзки, но и ползотворно търговско-икономическо сътрудничество. Той допълни, че основните приоритети в работата на Министерство на икономиката ще бъдат насочени към стимулиране на модел, основан на експортноориентирано и конкурентноспособно производство, ключов фактор за което са засилването на търговските отношения и привличането на инвестиции. Като добри предпоставки в този процес министър Лукарски посочи макроикономическата и финансова стабилност, която за разлика от други страни след кризата България успя да запази. Не по-малко определяща за засилване на инвестиционния интерес към страната ни по думите на министъра е и политическата стабилност, която настоящото правителство постигна за сравнително кратко време.

„Осъзнаваме, че за чуждестранния бизнес са важни също така и въпросите, свързани с върховенството на закона и ефективността на съдебната система, намаляване на корупционни практики и спазване на лоялната конкуренцията“, продължи министър Лукарски, като увери присъстващите, че българското правителство решително въвежда реформи, които дават вече резултати.

Сред секторите, които предоставят възможности за привличане на инвестиции и в които България има конкуренти предимства министър Лукарски посочи електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, земеделие, туризъм и здравеопазване. Реални възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие у нас има в секторите енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и в частност биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, туризъм, информационните и телекомуникационни технологии и др.

Министър Лукарски подчерта значението на инициативи като провеждания форум за засилване на диалога между официалните институции и между бизнес средите на двете държави и изрази своята увереност, че може да бъде постигнато още много в редица области от взаимен интерес. Г-н Дезир беше категоричен, че българските инвеститори са добре дошли във Франция, както и френските да търсят нови възможности за развитие и разширение на своето присъствие в България.

Участие в бизнес форума взеха и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева.