Министър Лукарски се срещна с директора на Европейската агенция по отбрана

Министър Лукарски се срещна с директора на Европейската агенция по отбрана

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с главния изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек, който е у нас на официално посещение. Двамата обсъдиха възможностите българската отбранителна индустрия да се включи в програмите за коопериране между държавите-членки на ЕС. Г-н Домек подчерта, че е важно да се стимулират малки и средни фирми от сектора да се включат в кооперирането.

Също така г-н Домек посочи, че ЕС определя като приоритет развойната и научно-изследователската дейност в отбранителната индустрия, както и стоките с двойна употреба, като за целта се създават европейски програми за финансиране, от които България може да се възползва. Той отбеляза, че отбранителната индустрия ще бъде част от новия инвестиционен план на ЕС, т.нар. план „Юнкер“.

ЕАО е междуправителствена организация към Европейския съвет. Основната мисия на агенцията е да поддържа Европейския съвета в усилията му за подобряване на отбранителните способности и възможностите за реакция при кризи.