Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски инициира национални преговори по проблемите на спешната помощ

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски инициира национални преговори по проблемите на спешната помощ

По покана на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски днес, 13 юли, се проведе среща с ръководителите на двата представителни синдиката у нас – с президента на КНСБ д-р Желязко Христов и президента на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

На срещата бяха обсъдени здравните и социалните проблеми в системата на здравеопазването у нас, в контекста на възникналата ситуация в МБАЛСМ „Пирогов”. Дискутирани бяха проблемите, свързани с финансирането и организацията на работа в цялата система на спешната помощ у нас, както и конкретно предприетите от МЗ действия за подобряване на дейността и финансовото стабилизиране на „Пирогов”.

Министър Гайдарски информира президентите на двата представителни синдиката за направеното от МЗ за разрешаване на проблемите в „Пирогов”, за поетите ангажименти за промени във финансирането на болницата (допълнително заплащане за скъпоструващите тежки случаи, нова инвестиционна програма), както и за позицията на министерството за необходимостта от преструктуриране и оптимизиране на дейността на лечебното заведение. Министър Гайдарски заяви, че въпреки направените от страна на МЗ компромиси в болницата бе обявена стачка. Според МЗ тя е незаконна, тъй като Стачният комитет не е изпълнил изискванията съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

За цялостно решаване на социалните проблеми в системата на спешната помощ, министър Гайдарски свиква Национални преговори с представителните синдикати по проблемите на спешната медицинска помощ у нас, които ще започнат в четвъртък, 19 юли.

За тази дата министър Гайдарски насрочи първото заседание по тези проблеми на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в сферата на здравеопазването. Заседанието ще последва дебата по проблемите в спешната помощ, организиран от КНСБ на 18 юли, в който ще участват представители на КТ „Подкрепа”, работодателите, на изпълнителната и законодателната власт.

Национална преговори с представителните синдикати ще се проведат по проблемите на работещите и в останалите сфери на здравеопазването, които са на бюджетна издръжка в хода на процедурата за приемане на бюджет 2008 г. След системата на спешната помощ министър Гайдарски ще свика поредица от Отраслови съвети, на които ще бъдат обсъдени здравно-социалните проблеми в системата на домовете за медико-социални грижи за деца, хемотрансфузионните центрове, психиатричните болници и останалите структури, финансирани от бюджета.

Времето