38 лечебни заведения получиха инвалидни колички за деца, дарение от япония

38 лечебни заведения получиха инвалидни колички за деца, дарение от япония

112 инвалидни колички за деца дари японската неправителствена организация „Доброволци за изпращане на инвалидни колички за деца в чужбина”, които се предоставят на 38 лечебни заведения у нас – болници и домове за медико-социални грижи.

Удостоверенията на първите 9 лечебни заведения за 22 детски инвалидни колички бяха връчени официално днес, 27 юли, от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Домакин на тържеството бе Клинико-рехабилитационното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в град Банкя.


shrinked to width 120pxВ церемонията взеха участие и Н. Пр. г-н Коичиро Фукуи, посланик на Япония в България, председателят на Държавната агенция за защита на детето г-жа Ширин Местан, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания г-н Минчо Коралски, представители на ръководството на Министерството на здравеопазването, национални консултанти, директори на лечебни заведения, представители на японски неправителствени организации.

Дарението, което се състои от 112 детски инвалидни колички, е от японската неправителствена организация „Доброволци за изпращане на инвалидни колички за деца в чужбина” и е осъществено с активното съдействие на българския състезател по сумо в Япония Калоян Махлянов (Котоошу), който също участва в тържеството.

Инвалидните колички се предоставят на болниците и детските домове според техните потребности и по предварително подадени от лечебните заведения заявки.

Количките ще подпомогнат лечебния процес, като подобрят извършването на необходимите медицински дейности, рехабилитация и цялостно обслужване, ще дадат възможност за по-добро оказване на медицинските грижи за малките пациенти и ще повишат качеството на тези дейности. Това са и целите, които МЗ си поставя в своята политика в областта на детското здравеопазване.

Според предварителното направеното проучване на нуждите на лечебните заведения, Клинико-рехабилитационното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в гр. Банкя получава 10 детски инвалидни колички. Колички от дарението са предназначени и за Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания и Специализираната болница за активно лечение по ортопедия. Удостоверенията на трите болници бяха връчени днес от министър Гайдарски.

26 са домовете за медико-социални грижи за деца в цялата страна, които получават колички. На тържеството днес министър Гайдарски връчи удостоверенията на ръководителите на 6 дома - три в София, („Св. Иван Рилски”, „Св. Параскева” и „Св. София”) и на домовете в Благоевград, Враца и Перник. За дома за медико-социални грижи за деца в Бузовград, където 85% на сто децата са с тежки неврологични заболявания, отпътуват 10 колички.

Колички от дарението от Япония ще попълнят и Специализираната болница за долекуване и продължително лечение и рехабилитация на церебрална парализа „Св. София” в София, Детската специализирана болница за рехабилитация в Котел, специализираните болници за рехабилитация в Момин проход и Тузлата. Помощта е насочена и към клиниките по детска онкохематология в МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив и МБАЛ „Св. Марина” във Варна. Многопрофилни и специализирани болници също ще разполагат с колички от дарението за своите пациенти.

Времето