Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще получи сертификат за обявяването на България за страна, елиминирала йоддефицитните заболявания

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще получи сертификат за обявяването на България за страна, елиминирала йоддефицитните заболявания

В сряда, 26 септември, в 15.30 ч., в заседателната зала на Министерството на здравеопазването д-р Октавиан Бивол, представител на УНИЦЕФ в България, ще връчи на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски официално писмо, с което четири международни организации - Мрежата на устойчиво елиминиране на йодния дефицит, Международният комитет за контрол на йоддефицитните заболявания, УНИЦЕФ и Европейското бюро на СЗО, обявяват България за страна, елиминирала йодния дефицит и йоддефицитните заболявания.

На церемонията ще присъстват представители на здравни и лечебни заведения, на браншови организации и други структури, участвали в реализирането на националната програма за ликвидиране на йоддефицитните заболявания.

В края на 2005 г. бе сформиран международен експертен екип, който да направи външна оценка на политиката на страната ни за елиминиране и предотвратяване на йоддефицитните заболявания като проблем на общественото здраве. На базата на проведените срещи и разговори, посетените обекти и анализа на ситуацията международният екип даде оценка, че България е елиминирала йодния дефицит. Страната ни е една от малкото в света, използваща универсалното йодиране на солта за елиминиране на йодния дефицит. Ликвидирани у нас са и йоддефицитните заболявания като медико-социален проблем и проблем на общественото здраве.

Четирите международни организации дават висока оценка на политиката и действията на България за ликвидиране на тези заболявания и подчертават изключителното значение на този успех като част от политиката за подобряване на детското здравеопазване. В изводите си международният екип посочва, че тези резултати са постигнати чрез силна правителствена подкрепа, ефективна система за мониторинг на солта и ангажираност на вносителите и производителите на сол. Според тях всеобщата профилактика на йоддефицитните заболявания у нас отговаря на международните норми и гарантира поддържането на добро здраве.

Йодът е микроелемент от жизнена важност за човека, защото е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза. Тяхната роля е решаваща за развитието и растежа на децата и най-вече за предотвратяване на изоставането в нервно-психическото развитие и развитието на различна по степен умствена изостаналост.

България е с традиции в борбата с йодния дефицит, който е характерен на планинските и полупланинските райони на планетата. Страната ни е една от първите в света, въвела универсалното йодиране на солта като най-правилното и добро решение на проблема с йодния дефицит.

Водещи новини

Времето