Четири международни организации обявиха България за страна, елиминирала йоддефицитните заболявания

Четири международни организации обявиха България за страна, елиминирала йоддефицитните заболявания

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски получи днес, 26 септември, официално писмо до българското правителство, с което четири международни организации - Мрежата на устойчиво елиминиране на йодния дефицит, Международният комитет за контрол на йоддефицитните заболявания, УНИЦЕФ и Европейското бюро на СЗО, обявяват България за страна, елиминирала йодния дефицит и йоддефицитните заболявания.

Документът бе връчен от г-н Октавиан Бивол, представител на УНИЦЕФ в България. В церемонията участваха експерти от здравни и лечебни заведения и браншови организации, допринесли активно за успешното реализиране на дългогодишната национална програма.

Международното признание е висока оценка за водената в България дългогодишна политика за опазване здравето на населението и най-вече за подобряване здравето на децата.

С осигуряването на адекватен прием на йод чрез солта, която употребяваме ежедневно, у нас бе решен изключително важен медицински и социален проблем – ликвидирането на йоддефицитните заболявания (гушавост и други). Йодът е микроелемент от жизнена важност за човека, защото е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза. Тяхната роля е решаваща за развитието и растежа на децата и най-вече за предотвратяване на изоставането в нервно-психическото развитие и развитието на различна по степен умствена изостаналост.

България е с традиции в борбата с йодния дефицит, който е характерен на планинските и полупланинските райони на планетата. Страната ни е една от първите в света, въвела универсалното йодиране на солта като най-правилното и добро решение на проблема с йодния дефицит. По този начин мерките за елиминиране на йодния дефицит са достигнали до цялото население и са обхванали всички нива – от производството, вноса и дистрибуцията на солта до употребата й за хранителни цели.

В края на 2005 г. бе сформиран международен експертен екип, който да направи външна оценка на политиката на страната ни за елиминиране и предотвратяване на йоддефицитните заболявания като проблем на общественото здраве. Сред водещите специалисти в екипа бяха проф. Фриц ван Дер Хаар – специалист по проблемите на храненето, токсикологията и общественото здраве от Университет по обществено здраве „Емори”, Атланта, САЩ, проф. Питър Лауберг – ендокринолог от Университетската болница в гр. Аркус, Дания, г-н Ян Ван Инген – специалист по йодиране на солта в солната индустрия, Холандия и дългогодишен консултант на УНИЦЕФ.

На базата на проведените срещи и разговори, посетените обекти и анализа на ситуацията международният екип даде оценка, че България е елиминирала йодния дефицит. Страната ни е една от малкото в света, използваща универсалното йодиране на солта за елиминиране на йодния дефицит. Ликвидирани у нас са и йоддефицитните заболявания като медико-социален проблем и проблем на общественото здраве.

Постигнатият успех се дължи на приемственост в системно провежданата национална политика, чрез прякото ангажиране на изпълнителната власт. Създадена е организация от Министерството на здравеопазването за осъществяване на национална политика за ликвидиране на йодния дефицит чрез въвеждане на стратегията на универсално йодиране на солта. Изградена е ефективна система за мониторинг на количеството йод в солта за хранителни цели, предлагана в търговската мрежа и влагана в производството на храни. Контролът върху етикетирането, съхраняването и съдържанието на йод в солта се извършва от 28-те РИОКОЗ. Тази политика е реализирана с активната ангажираност на производителите и вносителите на сол.

В борбата с йоддефицитни заболявания страната ни получи подкрепа и сътрудничество от Офиса на УНИЦЕФ за Централно и Източноевропейските страни, Европейския регионален комитет за контрол на йоддефицитните заболявания и Европейското бюро на СЗО.

В рамките на проекта в периода 2002 – 2007 г. България получи финансова помощ от Американската агенция за международно развитие. По този начин стана възможно да се подобри материалният ресурс на лабораториите на РИОКОЗ и професионалната компетентност на здравните специалисти, да се осигури активна подкрепа в реализиране на политиката на вносители и производители на сол и производителите на храни, да се повиши информираността сред населението.

Международните организации подчертават, че с реализираните мерки България служи като модел за ефективна и успешно прилагана политика за ликвидиране на йодния дефицит и йоддефицитните заболявания. С нашия опит вече са се запознали експертни групи от Монголия, Турция, Молдова, Украйна, Грузия.

Според международния експертен екип всеобщата профилактика на йоддефицитните заболявания у нас отговаря на международните норми и гарантира поддържането на добро здраве.

Водещи новини

Времето