Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се запозна с организацията и действието на спешните санитарни полети

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се запозна с организацията и действието на спешните санитарни полети

Днес, 6 ноември, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски  посети гр. Варна. Целта на посещението бе да се запознае с организацията по  осъществяването на спешни санитарни полети на територията на страната и възможностите за подобряване на оказваната спешна медицинска помощ. Министър Гайдарски измина пътя София-Варна-София на борда на 6-местен реактивен самолет „Лиърджет”.

По време на посещението министър Гайдарски се срещна с директора на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански, директорката на Центъра по спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева и директора на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Марина” д-р Красимир Иванов. Във връзка с повдигнатия от bTV сигнал тази сутрин за починал пациент след намеса на два екипа от ЦСМП, министър Гайдарски обърна специално внимание и даде указания по отношение на извършваната от РЦЗ проверка.

За нуждите на спешната медицинска помощ на територията на Република България и в чужбина Министерството на здравеопазването осигурява извършването на спешни санитарни полети. От началото на годината са осъществени 14 полета. Сред пациентите са две новородени със сърдечна малформация, 10-годишно дете със сърдечна недостатъчност и перикарден излив, трима мъже с тежки изгаряния, двама пострадали при тежки автопроизшествия и др. Всички пациенти са се нуждаели от спешна високоспециализирана операция. През месец юли екип от 10 различни специалисти в областта на трансплантацията са летели до гр. Варна за експлантация на органи.

Санитарният самолет излита до 30 минути от получаване на заявката от Центъра за спешна медицинска помощ – гр. София. Той е на 24-часово разположение за спешен превоз на болни и специализирани екипи за оказване на медицинска помощ.