В пет области започва белодробна профилактика с мобилни флуорографив рамките на пилотната програма за подобряване на здравните услуги за уязвимите етнически групи през 2007 г. са извършени над 20 000 прегледи

В пет области започва белодробна профилактика с мобилни флуорографив рамките на пилотната програма за подобряване на здравните услуги за уязвимите етнически групи през 2007 г. са извършени над 20 000 прегледи

Белодробна профилактика на хора от уязвимите групи започва от неделя (25 ноември) в пет области на страната – София-област, Пазарджик, Ямбол, Враца и Кюстендил. Тя ще се извършва с два мобилни флуорографа, осигурени от Министерството на здравеопазването по линия на проекта по програма ФАР „Образователна и медицинска интеграция на уязвимите малцинствени групи със специален фокус върху ромите”.
 По този проект през 2007 г. в петте региона се реализира и пилотна програма за профилактика и диагностика на уязвими етнически групи. За деветте месеца на действието й (от февруари досега) в пет мобилни кабинети са извършени 20 064  профилактични прегледи.

Двата мобилни флуорографа са оборудвани с най-нова модерна техника с дигитални снимки и с необходимите консумативи за профилактика и ранна диагностика на белодробните заболявания. Петте мобилни медицински кабинети разполагат с необходимото оборудване за извършване на прегледи и имунизации на деца и прегледи на здравно неосигурени жители в отдалечени населени места. Общата стойност на оборудването и консумативите е над 1,5 млн. лв.
 
С извършените над 20 000 прегледи с мобилните медицински структури е постигнат много висок обхват на населението, е етапната оценка за изпълнението на проекта. Мобилните кабинети дават възможност да се постигне по-добър ефект при здравното обслужване, като специализираните здравни услуги се доближават до нуждаещите се от тях хора.

Това е изводът и от реализираните от МЗ през 2006 г. три програми за профилактични гинекологични прегледи на здравно неосигурени ромски жени, които бяха извършени в три области - Бургас, Видин и Монтана. Общо в трите области бяха прегледани 1111 жени, бяха взети и изследвани 968 цитонамазки и проведени 968 вторични прегледи.

Изпълнението на проекта «Образователна и медицинска интеграция на уязвимите малцинствени групи със специален фокус върху ромите» е част от Плана за действие към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства, и Националния план за действие по Декадата на ромското включване 2005 - 2012 г. МЗ осигурява медицинските екипи и свързаните с работата консумативи, както и разходите по дейността.

Подобряването на достъпа на всички български граждани до здравни услуги и повишаването на качеството на медицинското обслужване са сред стратегическите цели в политиката на МЗ. Част от тази задача е осигуряването на равен достъп до здравни грижи на хората от уязвимите етнически групи, повишаване квалификацията на медицинския персонал за работа в мултикултурална среда, предоставянето на превантивни здравни грижи, здравно образование и промоция на здраве в тези групи.

Реализацията на компонент «Здравеопазване» на Националния план за действие ще продължи до 31 януари 2008 г. Дейностите по него са насочени към подобряване системата на превенция и профилактика в ромските общности и включват прегледи от общопрактикуващите лекари, профилактични и специализирани прегледи на здравно неосигурени лица.

В работата по проекта през 2007 г. участват представители на Регионалните центрове по здравеопазване, Регионалните центрове по опазване и контрол на общественото здраве, ромски неправителствени организации. За предотвратяване разпространението на туберкулозата съвместно с ромски организации са проведени здравни беседи и дискусии в училища и социални домове, в които преобладават ученици с ромски произход. Специалистите от  РИОКОЗ  водят широка разяснителна работа за обхващане на всички новородени с ваксинации по Националния имунизационен календар. В отдалечените населени места на петте региона са изнесени редица лекции, свързани с въпросите на пубертета, сексуалната култура на подрастващите, здравословния начин на живот, тютюнопушенето и др.  

За подобряване достъпа на ромите до качествени медицински услуги от голямо значение е ролята на здравния медиатор, който осъществява връзката между медицинските специалисти и хората от ромската общност. Сред ангажиментите по изпълнение на проекта са разработване на програми за обучение на студенти в медицинските университети за по-успешна работа с лица от ромски произход, както и учебна програма за подготовка на медиатори. От месец февруари до края на септември са подготвени 48 здравни медиатора.