Мерките На Мф За Събираемостта На Приходите Бяха Обсъдени С Нсорб

Мерките На Мф За Събираемостта На Приходите Бяха Обсъдени С Нсорб

Министърът на финансите Петър Чобанов представи пред ръководството на Националното сдружение на общините в Република България предприетите мерки  от МФ за подобряване на събираемостта на приходите и за оптимизиране на работата на приходните агенции.  На срещата, която се проведе днес в Министерството на финансите, от НСОРБ присъстваха Гинка Чавдарова, изпълнителен директор и Емил Савов, заместник-изпълнителен директор.

Министър Чобанов подчерта, че тази среща кореспондира и е продължение на проведените наскоро разговори в МС по актуални въпроси, свързани с облекчаване на бизнеса и оптимизация на лицензионните режими за премахване на административната тежест. Той допълни, че се надява диалогът с общините да продължи да бъде все така конструктивен, с цел отстраняване своевременно на пречките пред функционирането на общинските управи.

Гинка Чавдарова коментира, че по отношение събираемостта на местните данъци и такси мерките, предприети от общините, вече дават своите резултати. За най-успешната практика беше посочено оповестяването в специални публични списъци на данъчнозадължените лица, които не са се разплатили навреме. Проблем, който стои пред общините, е административната тежест от въведени режими и разрешителни за дейности, коити не носят съществен собствен приход, а само отежняват работата на общинските администрации.

НСОРБ ще предостави на МФ своите предложения за конкретни законодателни промени с цел по-добра работа с общините.