Въвежда се единна такса за разрешаване за употреба на лекарствен продукт

Въвежда се единна такса за разрешаване за употреба на лекарствен продукт

На заседанието си днес, 27 ноември, Министерският съвет одобри Наредба за тарифа за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

Новият документ е разработен съгласно изискванията на ЗЛПХМ и дейностите по него. Структуриран е в две части, съобразно органа, който събира таксите.

В Раздел І и ІІ са разписани таксите за дейностите, осъществявани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) по разрешителните, регистрационните и съгласувателните режими, както и по контролната и аналитичната дейност. Раздел ІІІ регламентира таксите, които се събират в Министерството на здравеопазването.

Процедурите по разрешаване за употреба са диференцирани както по видове лекарствени продукти, така и по видовете процедури – процедура по взаимно признаване, децентрализирана и национална, и съответно съобразно статута на България като референтна или засегната страна. Този начин на разписване следват и таксите при извършване на съответния вид промяна на издаденото разрешение за употреба.

Предвидени са такси, съгласно въведените в ЗЛПХМ нови разрешителни режими,  при прехвърляне на права върху разрешение за употреба, за издаване на разрешение за паралелен внос на лекарствен продукт и за годишно поддържане на разрешение за употреба. Последната такса регламентира случаите, когато разрешението за употреба се издава със срок от 5 години и след подновяването му то става безсрочно и не подлежи, както досега, на подновяване на всеки пет години.

По нов начин са диференцирани таксите по клиничните изпитвания, съобразени с видовете лекарствени продукти и фазите на клиничните изпитвания. Таксите за издаване на разрешения за производство и внос на лекарствени продукти и активни вещества са структурирани с оглед видовете производства, като техният размер е съобразен със сложността и специфичността на документацията, която следва да бъде оценена.  

В Тарифата са разписани такси за извършване на инспекции за оценка на условията на производство, контрол и съхранение, и съответствието с изискванията на Добрата производствена практика, които могат да бъдат както на територията на България, така и в чужбина.

С Тарифата се въвежда единна такса за разрешаване за употреба на лекарствен продукт, за разлика от досега съществуващия ред, при който заявителите заплащаха държавна такса в Министерството на здравеопазването за издаване на разрешение за употреба и определена със заповед на министъра на здравеопазването стойност за извършване на експертизата от ИАЛ.

В Раздел ІІ са определени таксите за извършване на химико-фармацевтични експертизи, лабораторни анализи и изпитвания,  които извършва ИАЛ. В документа са залегнали относимите към ЗЛПХМ дейности и услуги от тарифите на лекарствените агенции и регулаторните органи на страни-членки на ЕС, като е отчетена спецификата и икономическото им развитие. Размерът на таксите е близък до този на Румъния, Чехия и Унгария, но по-нисък от таксите на Финландия, Ирландия, Швеция, Австрия и Словакия, и от 2 до 6 пъти от тези на Германия, Холандия, Великобритания и др. Целта при определяне на размера на таксите у нас е била те да са максимално съобразени с установените в референтните страни-членки на ЕС.

Новата тарифа за таксите, които се събират по ЗЛПХМ, е различна и несъпоставима с досега действащата. Основната причина е промяна в характера на заплащането – за голяма част от дейностите се заплащаше държавна такса по чл. 8 от ЗЛАХМ и определена стойност за експертиза по чл. 9 от закона. Със ЗЛПХМ се въвеждат изцяло нови експертизи, процедури, дейности и услуги, представляващи повече от 2/3 от общия брой разписани позиции.

В МЗ ще се събират такси на за оценка на документацията за издаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека, за промяна на адрес или дейности и за други промени, свързани с разрешение за откриване на аптека.

За оценка на документацията за издаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека се събира такса в размер на 5 хил. лв. При промяна наименование, селище и адрес на управление на лицето, получило разрешение, както и при промяна на име, лични данни и адрес на ръководителя на аптека таксата е 250 лв. При промяна на адреса на аптека и при промяна на дейностите, които се извършват в аптеката, таксата е 500 лв.

Времето