Нуждаещите се от медицинска помощ граждани в затруднените от зимните условия райони могат да се обръщат на горещ телефон 80 50 300

Нуждаещите се от медицинска помощ граждани в затруднените от зимните условия райони могат да се обръщат на горещ телефон 80 50 300

През изминалото денонощие Министерството на здравеопазването предприе всички организационни мерки за осигуряване на необходимото медицинското обслужване на населението в затруднените зимни условия.

МЗ заедно с неговите регионални структури създаде необходимата организация за медицинското обслужване на нуждаещите се граждани. Регионалните центрове по здравеопазване, Центровете за спешна медицинска помощ и Националният медицински координационен център са в непрекъсната връзка за обмен на оперативна информация за медицинската обстановка в областите. Структурите на МЗ си сътрудничат активно с Държавна агенция „Гражданска защита” за транспортирането на нуждаещите се бременни, родилки и пациенти със спешни състояния. Във връзка с усложнената пътна обстановка, гражданите могат да се обаждат на Националния медицински координационен център на телефон: 80 50 300 при необходимост за транспортиране на пациенти със спешни случаи.
 
Създадена бе ефективна организация на всички структури на ЦСМП за медицинското осигуряване на населението. Получава се и обработва информация за разкрития и свободен леглови фонд за 28-те области на страната. Въпреки сложната обстановка вследствие на обилните снеговалежи лечебните заведения и другите здравни структури в страната оказват необходимата медицинска помощ на населението. Пациентите на хемодиализа от цялата страна са хоспитализирани в съответните многопрофилни болници за активно лечение. Болните от по-отдалечените райони са транспортирани и хоспитализирани в многопрофилните болници.
 
На директорите на Центровете за спешна медицинска помощ бе оказано  съдействие от ДА „Гражданска защита” с оглед осигуряването проходимостта на линейките, поради обилния снеговалеж. В област Велико Търново с автомобил с висока проходимост е бил транспортиран лекар за оказване на първа помощ на болен с инсулт в с. Лозен, община Стражица. Съвместно екипи на НКМЦ и „Гражданска защита” са организирали извозването на родилка от гр. Девня до СБАГАЛ „Роза Димитрова”, гр. Варна. Раждането в гр. Девня е било невъзможно, поради липса на ток.
 
През изминалото денонощие са регистрирани 81 случая на гастро-ентероколити, 12 случая на заболели от остър вирусен хепатит, 113 от остри вирусни инфекции и 37 случая на паротит.

Времето