Министерство На Финансите Бе Домакин На Международна Срещa На Вътрешните Одитори От Публичния Сектор

Министерство На Финансите Бе Домакин На Международна Срещa На Вътрешните Одитори От Публичния Сектор

Министерството на финансите беше домакин на международна срещa на вътрешните одитори от публичния сектор, членове на Internal Audit Community of Practice (Ia CoP) към Public Expenditure Management Peer - Assisted Learning network* (PEM PAL), която се проведе в периода 17-20 април в София. Срещата бе организирана със сътрудничеството на основните партньори на PEM PAL - Световна банка, СИГМА, GIZ, SECO, Center of Excellence in Finance в Словения и др. 

Участници в събитието бяха представители на вътрешния одит в публичния сектор от 17 държави - предимно от министерствата на финансите, експерти от SIGMA и Световната банка. В рамките на четирите дни се обсъждаха практики в оценката на риска при планирането на вътрешния одит, обучението, сертифицирането и възможностите за предаване на опит и познания в професията вътрешен одитор, изготвят се общи документи.

Заместник-министър на финансите Боряна Пенчева откри форума и поздрави участниците, като подчерта постигнатата от България финансова стабилност и необходимостта от запазване на устойчивостта и постигане на растеж. Тя посочи като предизвикателство започналата бюджетна процедура и участието ни в Европейския семестър. Боряна Пенчева изтъкна значимостта на вътрешния одит за ефективното управление на публичните финанси и приносът на дирекция „Вътрешен контрол\" към Министерството на финансите (МФ) за развитието на одитната дейност.

Практиката на МФ в областта на вътрешния одит беше представена от Свилена Симеонова - директор на дирекция „Вътрешен контрол\" и Доротея Манолова - началник на отдел в същата дирекция, които запознаха участниците с процеса по изграждане на вътрешния одит в България и актуалното му състояние. Стефан Белчев - директор на дирекция „Вътрешен одит\" в МФ, сподели опита си в оценката на риска при планирането на вътрешния одит.

В резултат на представените практики по вътрешен одит и проведени дискусии се взеха конкретни решения за изготвяне на обща методология за оценката на риска в одитната дейност и процеса по сертификация, като част от Наръчника по вътрешен одит на PEM PAL. Решенията на срещата и изготвените документи имат голям принос за развитието на вътрешния одит в държавите-членки на PEM PAL мрежата.

 

*PEM PAL е организация, създадена през 2006 г., с цел подпомагане на реформите във финансовото управление в над 20 страни от Централна и Източна Европа и Централна Азия, чрез дейности по изграждане на капацитет и обмен на информация. България е активен член в областта на вътрешния одит.

Водещи новини

Времето